Dansk burkaforbud, snart 10 år etter at et forslag fra Dansk Folkeparti ble nedstemt

Danmark blir den sjette europeiske land til å vedta forbud mot bruk av burka og niqab i det offentlige rom, etter Frankrike, Belgia, Nederland, Bulgaria og Østerrike. Det er også vedtatt regionale burkaforbud i Bayern, Tyskland, Catalonia i Spania og Ticino i Sveits, skriver Gatestone Institute. Det danske burkaforbudet ble først foreslått av Dansk Folkeparti i 2009. Folketingsmedlem Martin Henriksen uttalte at burka og niqab “er uforenlig med dansk kultur”.
 
“Det har tatt nesten 10 år å overbevise et flertall i Folketinget om at vi burde forby burka og niqab på offentlige steder. Nå faller det på plass, og deretter bør Folketinget etter Dansk Folkepartis oppfatning arbeide med nye tiltak mot islamisering av Danmark,” legger han til.
 
Den danske justisministeren Søren Pape Poulsen uttalte i en pressemelding at det ikke «er forenlig med verdiene til det danske samfunnet eller respekt for samfunnet å holde ansiktet skjult når man møter hverandre i det offentlige rom». «Vi må opprettholde respekt for samfunnet vårt og verdiene som binder oss sammen. Med et dekkeforbud trekker vi en linje i sanden og sier at i Danmark viser vi hverandre tillit og respekt ved å møtes ansikt til ansikt.”
 
Amnesty International sier på sin side at den nye danske loven er “et diskriminerende angrep på kvinners rettigheter. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har derimot avgjort i to dommer at burkaforbudet er lovlig. Frankrike var i oktober 2010 det første europeiske landet som forbød islamske hodeplagg i det offentlige. Daværende statsminister Francois Fillon sa at formålet med forbudet var en “formell bekreftelse av republikkens verdier.”
 
Daværende president Nicolas Sarkozy uttalte at burka er “en ny form for slaveri, som i den franske republikken ikke er velkommen”. En 24-årig fransk statsborger av pakistansk avstamning utfordret den nye loven. Den europeiske menneskerettighetsdomstolen opprettholdt imidlertid Frankrikes burkaforbud og aksepterte den franske regjeringens argument om at de oppfordret innbyggerne til å “leve sammen”.
 
I november 2016 vedtok det nederlandske parlamentet med stort flertall et delvis forbud i visse offentlige områder, inkludert skoler, sykehus, offentlige bygninger, og offentlige transport.
I oktober 2016 forbød det bulgarske parlamentet å skjule ansikt i det offentlige rom. De som bryter forbudet kan bli bøtelagt opp til 1.500 lev (5.700 kr) og miste sosiale fordeler.
I oktober 2017 trådte et forbud i kraft i Østerrike.
 
Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *