Sosialdemokratier på nedtur

«Sosialdemokratiet er ikke i krise i landet vårt. Jeg vil si tvert imot. (…) Men flere sosialdemokratiske partier er i krise i Europa. Vår oppgave er å vise at Arbeiderpartiet ikke blir blant dem,» sier Jonas Ghar Støre til VG, til tross for at hans parti har noen av de laveste meningsmålingene partiet noen gang har hatt.

Situasjonen for Arbeiderpartiet, med kraftig tilbakegang ved valget, og enda lavere meningsmålinger, har så absolutt likheter med situasjonen for hele sosialdemokratiet i Europa.

Slik er situasjonen ute i Europa: Ved siste valg i Italia led sosialdemokratene et katastrofalt nederlag. Ved siste valg i Nederland ble sosialdemokratene tilnærmet utslettet. Ved det siste valget i Frankrike ble sosialdemokratene også på det nærmeste utslettet. Ved siste valg i Tyskland hadde sosialdemokrater det dårligste valget siden andre verdenskrig. Ved fjorårets valg i Tsjekkia hadde sosialdemokratene en katastrofal tilbakegang. Før det kommende valget i Sverige ligger sosialdemokratene an til det verste valget noensinne, skal vi tro dagens meningsmålinger.

Hovedårsaken er klar, mener den danske nettavisen, Den Korte Avis: de uvillige sosialdemokratiske partiene har ikke vært i stand til å håndtere masseinnvandring fra ikke-vestlige, overveiende muslimske land.

Sosialdemokratiet i Danmark skiller seg ut. Som det eneste sosialdemokratiske partiet i Vest-Europa har det beveget seg mot et strammere kurs i innvandringspolitikken, og i flere slike saker samarbeidet med Dansk Folkeparti. Det har stoppet den historiske nedgangen der partiet var i.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *