Trump var først, nå kan andre følge etter

Etter å ha møtt for en ukes tid siden med Israels utenriksminister Tzipi Hotovely, har en rumensk politiker annonsert at deres nasjon vil flytte ambassaden til Jerusalem. Det vil gjøre Romania til den fjerde nasjonen til å gjøre det, og det første EU-landet til å bryte med flertallet og anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, melder Breaking Israel News. Euronews bekrefter det samme.

Den sosialdemokratiske regjeringens statsminister Viorica Dăncilă foreslo flyttingen i regjeringsmøte 11. april, og prosessen beveget seg raskt fremover. I et intervju med den rumenske TV-kanalen ANTENA 3 fortalte Liviu Dragnea, presidenten for et av de to kamrene i den rumenske nasjonalforsamlingen og et medlem av det regjerende partiet i Romania, at ambassaden skal flyttes, skriver Breaking Israel News.

Kunngjøringen kommer etter at Hotovely møtte den rumenske statsminister og utenriksminister og leder for begge husene i parlamentet i Bucuresti for et par uker siden. Hotovely beskrev dette møtet som den første etappen av en kampanje for å overtale landene til å flytte sine ambassader til Jerusalem.

“Jeg gratulerer lederen for det rumenske parlamentet Liviu Dragnea for hans kunngjøring til media, ifølge hvilken Romania vil begynne prosessen med å flytte den rumenske ambassaden til Jerusalem,” skrev Hotovely på hennes Twitter-konto “Dette var ånden av møtet vårt i forrige uke i Bucuresti, og jeg håper å se den rumenske ambassaden i Jerusalem snart.”

Også Euronews omtaler ambassadeflyttingen, men legger til at det kan bli vanskelig å få flyttet ambassaden til tross for regjeringen nå sier at den har godkjent et memorandum for å flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, et av de første landene som skal gjøre det etter USA. Problemet er at Romanias president Klaus Iohannis er imot ambassadeflyttingen, og i følge landets konstitusjon er det han som har avgjørelsesmyndigheten.

Det første landet som flytter ambassaden til Jerusalem, vil være USA når den åpnes på et midlertidig sted i mai. Dette vil bli fulgt av Guatemala og Honduras. Den eneste offisielle ambassaden i Jerusalem på den tiden er den internasjonale kristne ambassaden Jerusalem (ICEJ).

Den tsjekkiske presidenten har også vært en ivrig talsmann for ambassadeflytting gjennom flere år, men får motbør fra landets nye statsminister som ser ut til å ha gitt etter for EU-press. Han sir imidlertid at han kan renke seg å flytte deler av aktivitetene spesielt innenfor kultur, til Jerusalem, og eventuelt oppette et konsulat i den israelske hovedstaden.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *