Syrias bruk av kjemiske våpen

Syria har brukt kjemiske våpen mot egen befolkning, mener de vestlige stormaktene- Det har Syria også blitt beskylt for tidligere

The Guradian siterte i desember  2016 Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) som var alvorlig bekymret over påstander om at minst 93 mennesker ble drept av et gassangrep sentralt i Syria da luftangrep traff en klynge på fem landsbyer. Opptil 300 mennesker ble også rapportert å ha blitt skadet i angrepet vest for byen Palmyra, som ble gjenerobret fra syriske styrker. Vitner til angrepene sa at ingen av de som døde hadde sprengskader, skrev The Guardian.

«De fleste av de døde var familier», sa Ahmad al Hamawi, leder av en regionrådet. «De hadde bygget primitive tilfluktssteder, og de løp til dem, uten å vite at det var giftgass. Mens de var i krisesentrene kom gassen inn på grunn av vindretningen, og drepte dusinvis, for det meste kvinner og barn.»

Fotografier angivelig tatt etter angrepene viser rekker av barn liggende på bakken. Alle ser ut til å være døde og skum er tydelig nær nesen til en ung gutt, skrev avisen.

Bildene lignet de som er tatt i kjølvannet av angrepet som drepte mer enn 1.300 mennesker i en forstad til Damaskus i august 2013, der FN konkluderte med at det «utvilsomt» var benyttet saringass.

I oktober 2013 leverte FNs generalsekretær Ban Ki-moon en rapport om FNs gransking av bruken av kjemiske våpen i Syria. Rapporten konkluderte med at kjemiske våpen ble brukt 21. august i en relativt stor skala, og at ofrene inkludert sivile. Rapporten dokumenterte bevis for nervegassen sarin både i miljøet og til stede i ofrene for angrepet.

Etter angrepene sluttet Syria seg til konvensjonen for forebygging av kjemiske våpen og overga sitt beredskapslager av sarin under internasjonal overvåking. Våpeneksperter og vestlige regjeringer har siden hevdet at tjenestemenn gjemte noe av gassen fra inspektørene.

Basert på undersøkelsen til FN og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen er det liten tvil om at både Syria tidligere har benyttet kjemiske våpen under krigføringen.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *