Fake News om trakassering av ung muslimsk jente spredt verden rundt

Flere medier har tidligere videreformidlet historien om en 11 år gammel kanadisk jente som i januar i år ble trakasserte av en fremmed mann som angrep henne med saks og rev av henne hijaben. Historien viste seg å være oppdiktet av jenten selv, og hennes yngre bror som stod frem som vitne.

Blant de som kommenterte den påståtte trakasseringen av jenten på grunn av hennes hijab og advarte mot islamofobi var Canadas statsminister Justin Trudeau.

Nå stilles spørsmålet om hvorfor skoleledelsen slapp ut nyheten uten å sjekke fakta. Det gikk ikke mer enn en dag før Toronto-politiet konkludert med at hendelsene “ikke skjedde”. Da var nyheten om den stakkars jenten spredt i sosiale nettverk og aviser over hele verden, etter at jenten hadde deltatt i en pressekonferanse arrangert av hennes skole Pauline Johnson Junior Public School.

Det gikk ikke mer en fire timer etter at politiet rapporterte om den påståtte hendelsen før Toronto District School Board la ut en video med den tåredryppende 11 år gamle jenta – med sin mor, bestemor, 10 år gamle bror og TDSB-leder for medierelasjoner.

Selv om angrepet hadde skjedd, ville utsendelsen vært uvanlig, da ofre for kriminalitet under 18 år tradisjonelt ikke er identifisert av politiet eller media, enda mindre plassert foran kameraer, skriver den kanadiske avisen The Star.

“Vår motivasjon for å kommentere problemet på det tidspunktet var bare ut av medfølelse, omsorg, bekymring og støtte – og mange valgte ledere nasjonalt, provinsielt og lokalt via intervjuer eller sosiale medier, gjorde det samme, sier den ansvarlige.

En talskvinne for Toronto-politiet, Const. Jenifferjit Sidhu, sier til The Star at hun var sjokkert over påstandene og kaller det “en isolert hendelse” slik hun aldri har sett i hennes 20 års tjeneste.

Blant de som har kommentert den oppdiktede hendelsen er en av verdens mest kjente islamkritikere, Robert Spencer. «Dette er et nytt tilfelle av muslimers hoax angrep for å få støttesympati og presse for lover mot islamofobi», mener han.

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *