Sverigedemokatene størst på Facebook

Sverigedemokratene feier banen med de andre partiene i sosiale medier, viser en oversikt i den svenske avisen Aftonbladet. “SD har prioritert sosiale medier, og nå blir de betalt,” sier André Assarsson, Digital Marketing Expert. Kristeligdemokratene, Liberalerne og Miljøpartiet er de dårligste i henhold til statistikk – og alle er i fare for å bli stemt ut av riksdagen.

Sverigedemokratene er overlegne når det gjelder å engasjere Facebook, den sosiale mediekanalen som når de aller fleste svenskere. «Det er ikke overraskende. Andre partier har hatt gode forbindelser med etablerte medier og prioritert dem. SD har bygget opp en sterk nettbasert infrastruktur. Hvis du elsker en kanal, får du tilbake kjærlighet,» sier André Assarsson.

Populære partier og bevegelser fungerer best på Facebook i land i Europa. Suksessen til Donald Trump, det tyske partiet AfD og Brexitbevegelsen har i stor grad blitt tilskrevet evnen til å mobilisere velgere på sosiale medier, skriver Aftonbladet.

Henrik Karlsson, kommunikasjonsleder for Miljøpartiet, er ikke begeistret over Sverigedemokratenes suksess.

“De svenske demokrater har et klart fokus på å bruke frykt og mistillit som hovedverktøyet. Dessverre har det alltid vært effektivt for den typen bevegelser. Vi ønsker å appellere til velgere med et håpefullt og optimistisk fremtidsbilde og vi vil at de skal bli engasjert av positive følelser,» sier han.

“Vi ser allerede en tøffere tone i sosiale medier fra partier og politisk engasjerte mennesker. Men vi bør også huske at det er mange gode krefter på sosiale medier, og det er det vi vil nå,» legger han til.

“Vårt totale valgbudsjett er litt over 70 millioner kroner, hvorav omtrent halvparten er annonser. Vår annonsering er delt inn i mange forskjellige medier, men det blir mer sosialt enn det forrige valget», sier Senterpartiets kommunikasjonssjef Ola Spännar til Aftonbladet.

Også i Norge har det vist seg å være viktig å bruke sosiale medier. Spesielt for småpartier som ellers ikke blir omtalt av mediene og lagt merke til. Eksempelvis var Demokratene i Norge et av partiene ved sist valg som brukte sosiale medier best, og havnet på tredjeplass i aktivitetsnivået på Facebook. Noe som førte til at partiet, tross få velgere, gjorde sitt beste valg noensinne i antall stemmer.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/J1x8K4/sd-utklassar-alla-pa-sociala-medier

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *