Tiden er kommet til å innrømme at det ikke finnes palestinske flyktninger

«Tiden er kommet – det er faktisk for sent – for at verden skal slutte å behandle palestinere som flyktninger. Den statusen ble avsluttet for tiår siden. Jødene som kom til Israel fra Marokko mange år senere er ikke lenger flyktninger. Det er heller ikke slektninger til palestinerne som har bodd utenfor Israel i nesten tre fjerdedeler av et århundre», skriver Alan M. Dershowitz som er Felix Frankfurter rofessor of Law Emeritus ved Harvard Law School i en artikkel for den amerikanske tenketanken Gatestone Institute.

Den arabiske utvandringen fra Israel i 1948 var det direkte resultat av en folkemordskrig som ble erklært mot den nyopprettede jødiske staten av alle dens arabiske naboer, inkludert araberne i Israel … ca. 700 000 lokale arabere ble fordrevet.

Omtrent samme antall jøder ble fordrevet fra deres arabiske hjemland i denne perioden. Nesten alle av dem kunne spore sin arv tilbake tusenvis av år, godt før muslimene og araberne ble den dominerende befolkningen.

Den mest signifikante forskjellen er hvordan Israel håndterte jødene som ble fordrevet, og hvordan den arabiske og muslimske propagandaen handlet om palestinerne som hadde blitt fordrevet av en krig de startet. Israel integrert sine brødre og søstre fra den arabiske og muslimske verden. Den arabiske verden satte sine palestinske brødre og søstre i flyktningleirer, påpeker den kjente amerikanske professoren.

Dershowitz besøkte nylig Marokko. Besøket vist at kravet fra palestinere til en “rett til tilbakevending” har lite historisk, moralsk eller juridisk grunnlag, konkluderer han.

Jødene bodde i Marokko i århundrer før islam kom til Casablanca, Fez og Marrakesh. Jødene, sammen med berbere, var ryggraden i økonomien og kulturen. Nå kan deres historiske tilstedeværelse sees hovedsakelig i hundrevis av jødiske kirkegårder og overgivne synagoger som er allestedsnærværende i byer og byer i hele Maghreb, forteller Dershowitz.

«Hvordan er alt dette knyttet til det palestinske kravet om rett til å komme tilbake til sine hjem i det som nå er Israel,» spør den amerikanske professoren.

«Ganske direkte», svarer han selv: «Dersom de arabiske nabostatene hadde akseptert FNs fredsplan – to stater for to grupper – ville det ikke være noen palestinske flyktninger. I løpet av Israels sterke kamp for overlevelse – en kamp hvor landet mistet en prosent av befolkningen, inkludert mange overlevende fra Holocaust – ble cirka 700 000 lokale arabere fordrevet. Mange dro frivillig, etter å ha blitt lovet en strålende retur etter den uunngåelige arabiske seieren. Andre ble tvunget ut. Noen av disse araberne kunne spore sine hjem i det som var Israel hundrevis av år tilbake. Andre var relativt nylige ankommet fra arabiske land som Syria, Egypt og Jordan».

I Marokko besøkte Dershowitz Maimonides hjem, nå en restaurant. Den store jødiske filosofen og medisinske legen lærte ved et universitet i Fez. Andre jødiske intellektuelle bidro til å forme kulturen i Nord-Afrika, fra Marokko til Algerie til Tunisia til Egypt. I disse landene var jøder alltid en minoritet, men deres tilstedeværelse føltes på alle områder av livet. Nå er de en rest i Marokko. Noen forlot landet for å flytte til Israel etter 1948. Mange ble tvunget til å flykte av trusler, pogroms og rettslige avgjørelser, og etterlot milliarder av dollar i eiendom.

I dag er Marokkos jødiske befolkning mindre enn 5000, i motsetning til 250.000 på topp. Til hans kreditt har kong Mohammad VI gjort et poeng av å bevare den jødiske arven i Marokko, spesielt dens kirkegårder. Han har bedre forhold til Israel enn andre muslimske land, men anerkjenner fortsatt ikke Israel, skriver Dershowitz.

https://www.gatestoneinstitute.org/12014/refugee-jews-morocco-palestinians-israel

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *