Da Kim Jong-un sin far og bestefar ville angripe Sør Korea

De olympiske vinterlekene i Sør Korea går mot slutten. Den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un har benyttet lekene til en sjarmoffensiv. Glemt er hans arbeid for å utvikle atomvåpen og raketter som kan bære dem helt til USA, hans samarbeid med islamske regimer som Syria og Iran om atomvåpenprosjekter, og støtte til terrorister.

Faktum er at regimene i Nord Korea i alle år har vært opptatt av muligheten for å overta kontrollen over hele Korea-halvøyen.  Da 247avisens journalist på 80-tallet besøkte Sør Korea fikk han anledning til å ta en stige ned i flere tuneller bygd under den demilitariserte sonen. Flere slike tuneller brede nok til å kjøre med militære kjøretøy var forsøkt bygget, men oppdaget og stanset. De var bygget av sørkoreanerne hevdet Nord Korea. Problemet var bare at det ikke fantes noen utganger fra tunellene i sør. Det så 247avisens journalist selv da han gikk ned stigen i enden av tunellene.

Da han besøkte Seoul ble han presentert for Kim Sen Jo, en leder i en større koreansk baptistkirke, og en god familiefar med en datter og en sønn pluss flere barnebarn. I 1968 var han en av 31 nordkoreanske soldater som tok seg over grensen til Sør-Korea i fjellområdene mellom de to statene og gikk til angrep på presidentpalasset i sentrum av Seoul. Målet var å drepe landets president.

Angrepet mislyktes. 29 av nordkoreanerne ble drept, en klarte å ta seg tilbake til Nord-Korea, og Kim ble fanget i live. Han ble avhørt og deretter stilt for retten og frikjent fordi det var en militær operasjon, og fordi han ikke hadde løsnet skudd. Da 247avisens journalist traff Kim hadde han bare en bekymring: Hva var skjedd med foreldrene i Nord-Korea etter at sønnen sviktet den store lederen Kim Il Sung og fortalte følgende historie til den sørkoreanske etterretningstjenesten:

Kim Jung Il opprettet i januar 1968 en håndplukket spesialavdeling med 10.000 soldater som skulle forberede seg på geriljakrig på fiendens område. Blant disse soldatene ble det plukket ut 76 elitesoldater og offiserer som fikk i oppdrag å angripe fem ulike mål i Seoul allerede 21.januar. Blant målene var presidentpalasset, den amerikanske ambassaden, etterretningstjenestenes hovedkvarter, og et fengsel.

Få dager før aksjonen endret Kim Il Sung planene og ga ordre om at bare presidentpalasset, det såkalte ”Blå Huset”, skulle angripes. Presidenten skulle drepes, og dagen etter skulle hele den nordkoreanske hæren rykke over grensen og fremover mot den sørkoreanske hovedstaden som ligger bare 4 mil lenger sør. Planen kunne ha lykkes. På det tidspunktet var styrkeforholdet bedre for nordkoreanerne enn i dag. Etter at angrepet mot presidentpalasset ble en total fiasko, ble det planlagte hovedangrepet dagen etter avblåst i siste sekund.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *