Mens norske venstreside vil boikotte Israel: Antall tillatelser for palestinske arbeidere økes, og felles industrisoner opprettes

Kjører du med bil inn mot grensepasseringen fra Israel til det palestinske selvstyreområdet vil du oppdage et skilt som advarer mot å fortsette over grensen: «Du kjører nå inn i PA-kontrollert område. Det er forbundet med livsfare, og forbudt etter israelsk lov,» kan du lese, eller «Du kjører nå inn i en palestinsk landsby. Det er forbundet med livsfare». Noe liknende skilt finner du ikke på andre siden av grensen. Daglig passere over 80 000 palestinere inn i Israel for å gå på jobb.

Nå skal antallet økes melder de israelske næringslivsavisen Globes. Israel har avtalt å øke antall arbeidstillatelser for palestinerne på sitt territorium med 20.000 sier Globes kilder. Økningen vil føre til at antall tillatelser blir på 100.000. Den nye avtalen ble undertegnet på et møte mellom finansminister Moshe Kahlon og den palestinske statsministeren Rami Hamdallah.

Mens norsk venstreside og Israel-motstandere arbeider for å boikotte varer som produseres av palestinere på Vestbredden arbeider israelske og palestinske myndigheter sammen for å sikre flere jobber for palestinerne, både ved å godta flere jobbmuligheter i Israel, men også ved å etablere industrisoner på Vestbredden.

Mange møter har nylig funnet sted mellom seniorrepresentanter for de to sidene i Ramallah, på Allenby Bridge og i Jerusalem. Kunngjøringene som ble offentliggjort etter disse møtene handlet kun om økonomiske spørsmål, men i slutten av det siste møtet publiserte partene også kunngjøringer av politisk karakter, skriver Globes.

Kahlons kontor kunngjorde at han hadde oppfordret palestinerne til å gjenoppta diplomatiske forhandlinger med Israel under ledelse av den amerikanske utsending Jason Greenblatt, fordi USA er den eneste “rettferdige formidler” i regionen.

Hamdallahs kontor rapporterer at saker som ikke var knyttet til økonomien, hadde vært høynet på møtet, inkludert de nye byggetillatelsene i de jødiske samfunnene i Judea og Samaria, IDF-operasjoner i palestinske byer og hendelser mellom jødiske og palestinske innbyggere.

Kahlon ble ledsaget på det siste møtet av koordinator for regjeringsaktiviteter i hovedstadsregionene Yoav Mordechai og viseminister for finans Yitzhak Cohen. De møtte Hamdallah og den palestinske finansministeren dr. Shukri Bishara. Israel lovet å hjelpe palestinerne til å forberede en revisjon av Det internasjonale pengefondet (IMF) og oppfylle kriteriene for å motta økonomisk hjelp. IMF krever omfattende økonomiske reformer og full gjennomsiktighet fra PA som en betingelse for å motta hjelp, skriver Globes.

Det ble avtalt på møtet for å fremme utviklingen av tre felles industrisoner. To av disse,i Tarkumia og vest for Ramallah i området Modi’in Illit, er velkjente. Den tredje og mest interessante vil bli etablert i Jordan Valley Rift i samarbeid med både PA og Jordan. Denne industrisonen er også planlagt som et frihandelsområde.

Et annet emne tatt opp på møtet var situasjonen i Gazastripen. Palestinerene advarte om at militær eskalering vil føre til sammenbrudd i Gazastripen. “Innbyggerne vil ikke kunne bære konsekvensene av en ny militær operasjon,” sa de.

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *