Russland fengsler asylsøkere på vei til Norge

Den norske regjeringen og innvandringsminister Sylvi Listhaug vist i fjor stolt frem det nye grensegjerdet ved grensepasseringen Storskog i Finnmark, som skulle forhindre asylsøkere å ta seg inn i Norge. Det er på «hele» 200 meter. På den russiske siden av grensen er det satt opp et grensegjerde på 196 kilometer. I dag bruker russerne dette gjerdet aktivt for å redde Norge for en ny asylstrøm.

Eksempelvis fant en domstol i Pechenga for et par uker siden fem innvandrere skyldige i ulovlige forsøk på å krysse statsgrensen mellom Russland og Norge. Tre menn fikk seks måneders fengselsstraff, mens to kvinner må tilbringe fem måneder i fengsel, skriver Barents Observer. Informasjonen kommer fra den russiske påtalemyndighetens kontor. De fem dømte er to borgere fra Republikken Kongo og tre borgere fra Den demokratiske republikken Kongo.

I midten av oktober i fjor kom de til Murmansk, forlot passet på hotellet og fikk transport til grenseområdet i Pechenga-distriktet, rapporterer anklagemyndigheten i Murmansk. Ingen detaljer er gitt om hvordan de klarte i hemmelighet å komme inn i grensesonen hvor passene normalt blir sjekket for alle utenlandske reisende. De ble ikke stoppet før de hadde kuttet seg gjennom gjerdet og var på vei mot grensen til Norge. Dette var sjette gang i fjor at innvandrere ble arrestert i forsøk på å krysse grensen til Norge, skriver Barents Observer.

For halvannen måned siden ble tre afghanere som ulovlig forsøkte å krysse grensen fra Russland til Norge dømt til seks måneder bak fengselsmurene. De ble arrestert inne i det lukkede grenseområdet i september. I august 2017 ble en syrisk statsborger arrestert etter at han hadde klatret seg gjennom piggtrådgjerdet. I juli forsøkte to andre syrere å komme seg inn i Norge ved å klippe seg over det samme gjerdet, men ble arrestert før de nådde grensen. I juni ble fire marokkanere arrestert og i mars ble to iranere stoppet, ifølge Barents Observer.

På den russiske siden av grensen strekker piggtrådgjerdet seg langs hele grensen på 196 kilometer. Mens Norge i 2016 satt opp et gjerde på 200 meter, som ble omstridt. Det russiske gjerdet har alarmsystem, og i enkelte områder i nærheten av offentlige veier er det også overvåkningskameraer arbeidsdag og natt. Gjerdet ligger i forskjellige avstander til grenselinjen selv, noen steder noen hundre meter, andre steder flere kilometer fra grensen, forklarer avisen som er spesialisert på norsk-russiske relasjoner.

https://thebarentsobserver.com/en/borders/2018/02/african-migrants-jailed-trying-reach-norway

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *