Iran: Kurdisk opposisjonell dømt til døden, 8000 demonstranter arrestert

Iran i dag: En kurdisk opposisjonell er torturert i fengsel og dømt til døden. 8000 iranere er arrestert etter gatedemonstrasjoner der mange ble skutt og drept, og 10 av dem er torturert til døde etter fengslingen. Et amerikansk/iransk ektepar har fått lange fengselsstraffer for å ha oppbevart alkohol privat og arrangert selskap med begge kjønn til stede.

Mullahene som styrer Iran, forfølger en «velayat-e faqih»-politikk eller absolutt ordensregel, som gjør det mulig for dem å rettferdiggjøre enhver frykt, enhver middelaldersk tortur, enhver offentlig utførelse, enhver handling av terror, som Guds vilje, skriver Iraneksperten Struan Stevenson, president for European Iraqi Freedom Association, I en artikkel for telegrambyrået UPI. Stevenson var tidligere medlem av Europaparlamentet, der han representerte Skottland.

Den 28. desember i fjor signaliserte Irans rastløse borgere endelig at de hadde fått nok. Oppstanden, som begynte i den hellige byen Mashhad, var først protester mot søkende levekostnader, økende ledighet og økende fattigdom. Det eskalerte raskt til en sint konfrontasjon med regjeringen, som spredte seg som en brann i hovedstaden Teheran og til 142 byer over hele landet.

Da demonstranten begynte å kritisere den øverste lederen og president Hassan Rouhani reagerte mullahene på krisen på sin vanlige, ærverdige måte, og sendte inn i regimets gestapo, den islamske revolusjonsgarden, som skjøt ned i dusinvis på gatene og arrestert over 8000 demonstranter, hvorav 10 er blitt torturert til døden i fengsel, skriver Stevenson.

Det islamistiske regimet fortsette med å dømme opposisjonelle til døden. Blant den den kurdiske politiske aktivisten Ramin Hossein Panah, som i slutten av januar ble dømt til døden for å “handle mot nasjonal sikkerhet” og for å være medlem av den kurdiske opposisjonsgruppen Komala, tweedet hans bror,Hossein Panahi forrige torsdag, skriver Iran Human Rights Monitor.

I rettssaken fortalte Ramin Hassan Panahi hvordan han hadde blitt torturert. Torturen førte til en blødning i nyren, og han hadde enda ikke fått medisinsk hjelp da broren sendte ut sin tweed.

Ramin Hossein Panahible arrestert 23. juni 2017 etter at han deltok i sammenstøt med Irans revolusjonsgarde i nærheten av Shalman, i Sanandaj, en kurdisk provins nordvest Iran. Han ble skutt og fikk tre kulesår. Han ble deretter overført til Sanandaj Intelligence Agency Detention Center hvor han utholdt 200 dager under tortur.

Men ikke alle får dødsdom. For å oppbevare alkohol i private hjem og arrangere fester med to kjønn til stede er straffen kun rundt 20 års fengsel. En iransk-amerikansk dobbeltborger og kona hans ble nylig dømt til henholdsvis 27 og 16 år i fengsel. Forbrytelse: Hadde alkoholholdige drikkevarer og arrangerte fester for begge kjønn.

Karan Vafadari, en amerikansk statsborger, og Afarin Neyssari, en fastboende i USA, ble arrestert i juli 2016. De eier et kunstgalleri, og de ble først anklaget for å være vert for fester der det deltok både menn og kvinner og for å oppbevare alkoholholdige drikkevarer hjemme, skriver telegrambyrået Reuters som siteres av den egyptiske avisen Al Arabiya.

Anklagen ble senere utvidet til “spionasje”, “forsøk på å styrte regimet” og ” konspirasjon mot nasjonal sikkerhet”, sa familien i en petisjon i 2017. Det er alle begrep som iranske myndigheter ofte bruker mot utlendinger som er fengslet i landet, uansett forhold.

I et brev fra Evin-fangen som ble publisert forrige tirsdag av Senter for Menneskerettigheter i Iran, skriver Vafadari at paret ble dømt i forrige uke av en revolusjonær domstol i Teheran. Han kalte dommen “urettferdig og tyrannisk.” Det var ikke klart hva paret ble dømt for. Irans domstol var ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentarer. Paret vil ha 21 dager til å appellere dommen, skriver Reuters.

https://www.upi.com/Top_News/Voices/2018/02/01/Iranian-gestapo-could-not-stop-the-uprising/2101517491758/

https://english.alarabiya.net/en/News/world/2018/01/31/Iranian-American-dual-national-wife-sentenced-to-27-16-years-in-jail.html

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *