Abbas luksus og palestinsk korrupsjon styrker islamistene

Da 247avisen nylig besøkte Vestbredden traff vi flere palestinere som sa at de ønsket en god fred med Israel, men likevel ville stemt på islamistene i Hamas under et valg. Hvorfor denne tilsynelatende logiske bristen? Abbas har gitt oss ingenting. Han tar alle pengene selv, er svaret. Den amerikanske tenketanken Clarion Project er enig: Abbas luksus og de palestinske selvstyremyndighetenes korrupsjon sender palestinerne i armene på islamske ekstremister.

Vi skrev nylig om Abbas nye private fly til nærmere en halv milliard kroner. En president som er mye ute på reiser trenger et fly, men Clarion Project stiller et stort spørsmålstegn ved prisen. Clarions forskerteam oppdaget enkelt en brukt Lear Jet for den forholdsvis gode prisen på 395,000 dollar. Den hadde plass til åtte passasjer, som skulle være nok for to eller tre andre senior embetsmenn, et par hjelpepersoner og noen livvakter. Clarion Project viser også, i likhet med 247avisen, til at Abbas bor i et presidentpalass til 13 millioner dollar.

“Vi vet alle at det er forferdelig korrupsjon i de palestinske selvstyremyndighetene, PA” sier en senior veteranjournalist fra Ramallah, Al-Monitor, på betingelse av anonymitet. “Vi kjenner hundrevis av historier om senior PA-tjenestemenn og om Abbas sønner, men vi kan ikke publisere dem eller snakke åpenbart om dem.” Alle som snakker åpent om dette problemet risikerer fengsel, forteller han.

I en slik situasjon vender stadig flere palestinere seg mot islamistene i Hamas. Hamas er like korrupt som Fatah og de palestinske selvstyremyndighetene. Hamas-ledere har samlet tusenvis av personlige rikdommer mens de hersker Gaza, til tross for den ufattelige fattigdom som mange innbyggere av stripen opplever. Khaled Meshaal, leder av Hamas ‘politiske fløy, har en estimert verdi på 2,6 milliarder dollar, skriver Clarion Project.

Time-magasin forklarte tilbake i 2001, “En av nøklene til Hamas popularitet er dens store velferdsarm. Hamas gir pedagogiske, medisinske og andre desperat nødvendige velferdstjenester i fattige Vestbredden og Gaza-byene og flyktningleirene, og skaper en markant kontrast til bildet av korrupsjon de fleste palestinerne har av Arafats administrasjon.»

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *