Islamkritisk president gjenvalgt i Tsjekkia

Han har kalt flyktningstrømmen over Middelhavet for en islamsk invasjon og mener at islamske verdier ikke har noe i Europa å gjøre. Han støttet Donald Trump allerede under den amerikanske valgkampen.

Han vil flytte den tsjekkiske ambassaden i Israel til Jerusalem. Han er EU-skeptisk. Og har sammenliknet det norske barnevernet med nazistenes Lebensborn. I tillegg har han oppfordret tsjekkere med bæretillatelse for våpen til å ha dem på seg utendørs, i tilfelle de skulle havne oppi en islamsk terrorsituasjon.

I dag ble 73 år gamle sosialisten Milos Zeman gjenvalgt som Tsjekkias president.

Presidenten har liten politisk makt, men valget har stor symbolverdi. Hans motkandidat, tidligere leder for det tsjekkiske vitenskapsakademiet, er liberal EU-vennlig og fargeløs, og har akseptert at Tsjekkia tar imot 2600 EU-kvote-flyktninger. Noe Zeman har vært imot. Hittil har Tsjekkia tatt imot 12 av disse asylsøkerne.

Zeman fikk rundt 52 prosent av stemmene i dagens avgjørende valgrunde, mot motkandidaten, Jiri Drahos sine 48 prosent.

Zeman sier ifølge tsjekkisk radio at han håper at han ikke vil skuffe de som støttet ham, og at valget hadde vært relativt jevnt. Han legger til at han i løpet av de neste årene vil fortsette å gå ut i landet for å snakke og høre på innbyggerne og vil jobbe like hardt som i de foregående fem årene.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *