Erdogan får konkurranse

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har de siste årene arrestert politiske motstandere og journalister og avsatt titusener av skolelærere og dommere. Han har brukt påstander om terrorstøtte som unnskyldninger. Men han har enda ikke klart å avskaffe det tyrkiske demokratiet helt. Nå trues hans maktposisjon av et nytt politisk parti, grunnlagt på slutten av fjoråret.

Det nye opposisjonspartiet har valgt å kalle seg «det gode parti», IYI. Partiet ledes av den karismatiske tidligere ministeren Meral Aksener, og bruker en skinnende sol som logo og emblem, skriver Euronews.

Etter at det ble flertall for Erdogans forslag til endring av grunnloven under en tvilsom folkeavstemning i april i fjor har den tyrkiske presidenten tilrevet seg mye av makten i landet.  “Tyrkia er styrt av dekret, og en mann regjerer bokstavelig talt landet etter sin egen glede,”sier det nye partiets nestleder Ümit Özdağ til Euronews.

Özdağ nektet for at hans parti heller mot høyre og hevder at partiet representerer sentrum av tyrkisk politikk. Det er verken et sentrum-venstre eller sentrum-høyre parti, hevder han. ««Det gode parti» aksepterer at Tyrkia ikke kan bli et fullstendig medlem av EU», sier Özdağ, og understreker betydningen av at de to partene likevel kasn danne et nært partnerskap. «Tyrkia er en verdifull partner for EU, EU er viktig for Tyrkia,” sier han.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *