Svensk kirke fremstiller Jesus som intetkjønn

«Vi fikk en blandede reaksjoner. Noen synes det er forferdelig. Hvorfor kan vi ikke fortelle dem at Jesus var en mann, det er noen reaksjoner. Andre synes det føles bra», sier domprost Susann Senter i den svenske kirken i Västerås, til Sveriges Radio, etter at hun valgte å bruke intetkjønnsbetegnelsen «hen» på Jesus i en lokal annonse.

På kirkens nettside forklarer domprosten hvorfor hun valgte å fremstille Jesus som intetkjønn. «Hvordan tenkte vi da vi kalte Jesus «hen»? Jesus, den personen som bodde rundt 30 år i Israel, var en mann. Men i teologisk er Jesus sitt kjønn ikke senteret. Der er Jesus sitt forhold til Gud viktig. Teologisk beskriver vi Jesus som sann Gud og sant menneske. Og den sanne personen er ikke definert av hans kjønn,» forklarer hun.

«Ansatte i Svenske Kirken i Västerås har jobbet med likebehandlingsproblemer i to hele virkedager. Vi har jobbet med spørsmål om alder, funksjonsvariasjoner, kjønnsidentitet og seksuell orientering. For mange av oss er det helt behagelig å bli identifisert som menn eller kvinner, men for noen er dette et problem. Vi tror at Jesus er med alle, men kanskje spesielt med de som samfunnet ser ned på, de minste.  Så lenge det er mennesker som andre ser ned på, på grunn av deres kjønnsidentifikasjon eller kjønnsuttrykk, så lenge tror vi at Jesus vil at vi skal stå på deres side,» forklarer hun videre.

I Jesus vil jeg og mange med meg, gjenkjenne redningen av verden, men også gjenkjenne meg selv og andre. Forbilder fungerer på den måten. Noen er helt komfortable med det tradisjonelle språket, og vil fortsette å holde fast på det. Men for andre kan et annet perspektiv åpne for et møte. Folk kan identifisere seg som mennesker uten det pronomen vi forventer. Jesus deler også deres vilkår,» skriver domprosten.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *