Ny irakisk lov fratar palestinerne rettigheter

Mens verdenslederne konsekvent er opptatt av hvordan Israel behandler palestinere, foregår det en apartheidliknende undertrykkelse av palestinere i helt andre land enn Israel, der den arabiske befolkningen har samme frihet og velferdsgoder som jødiske israelere, og der palestinerne i Øst Jerusalem har israelsk ID-kort og rett til helseforsikring og velferdsgoder. I disse dager fratas palestinerne de samme godene i Irak, skriver den kjente palestinske journalisten Khaled Abu Toameh.

Like før nyttår ble det kjent at den irakiske regjeringen har godkjent en ny lov som effektivt avskaffer rettighetene til palestinerne som bor der. Den nye loven endrer palestinernes status fra statsborgere til utlendinger. Den nye loven, som ble ratifisert av den irakiske presidenten Fuad Masum, frarøver palestinerne som bor i Irak deres rett til fri utdanning, helsetjenester og reisedokumenter, og nekter dem arbeid i statlige institusjoner.

Den nye loven, som kalles nr. 76 av 2017, opphever rettighetene og privilegiene til palestinerne, som de fikk under Saddam Hussein. Loven trådte i kraft nylig etter at den ble publisert i Irak Offisiell Gazette nr. 4466.

Under Saddam Hussein, den tidligere irakiske diktatoren, hadde palestinerne mange privilegier. Inntil 2003 var det rundt 40.000 palestinerne som bodde i Irak. Siden Saddam-regimet ble styrtet har den palestinske befolkningen blitt redusert til 7000. Tusenvis av palestinere har flyktet fra Irak etter at de ble angrepet av ulike krigsmilitser i landet på grunn av deres støtte til Saddam Hussein. Palestinere sier at det de står overfor i Irak er “etnisk rensing”, skriver Khaled Abu Toameh.

“I stedet for å beskytte de palestinske flyktningene mot daglige brudd og forbedre deres levestandard og humanitære forhold, treffer den irakiske regjeringen beslutninger som vil få katastrofale konsekvenser for disse flyktningenes liv,” skriver Euro-Mediterranean Human Rights Monitor.

“Den tilbakevendende trakasseringen og restriksjoner som er pålagt palestinske flyktninger de siste årene, har tvunget de fleste av dem til å reise til andre land som Canada, Chile, Brasil og andre europeiske land. På grunn av disse bruddene er bare rundt 7.000 av de 40.000 palestinske flyktningene bosatt i Irak igjen i landet,» skriver Euro-Mediterranean Human Rights Monitor.

Loven betyr ganske enkelt at palestinerne hellere vil bo i Canada eller Brasil eller et europeisk land enn å bo i et arabisk land. De har flere rettigheter i ikke-arabiske land enn de har i arabiske. De kan i det minste kjøpe eiendom og nyte helsetjenester og sosiale fordeler. Palestinere kan selv søke om statsborgerskap i ikke-arabiske land og motta det. Men ikke i land som Irak, Egypt, Libanon, Tunisia, Saudi-Arabia og Kuwait. Det er lettere for en palestiner å oppnå kanadiske eller amerikanske statsborgerskap enn fra de fleste arabiske land, skriver Khaled Abu Toameh.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *