Forfølger barnemor som søkte asyl i Polen

I mai i år flyktet barnemoren Silje Garmo til Polen med sin relativt nyfødte datter, Eira, og søkte om asyl. Hun frykter at barnet vil bli tatt fra henne dersom hun reiser tilbake til Norge, slik det skjedde tidligere med hennes nå 12 år gamle eldste datter. Det har fått norske myndigheter til å ettersøke henne gjennom Schengen Information System, et datasystem som blant annet inneholder navn på ettersøkte kriminelle.

Polske medier har skrevet mye om den norske barnemoren. Og nå skriver også flere rumenske aviser om de norske myndighetenes behandling av Silje Garmo.

Ifølge polske medier, sitert av den rumenske avisen Stiri Pentru Viata, fjernet Barnevernet den 12 år gamle datteren fra moren fordi moren etter sigende skulle ha hatt en «kaotisk livsstil» og led av «kronisk tretthet».  Da hun ble gravid med sitt annet barn plasserte barnevernet henne på et mødrehjem der hun kunne være over konstant oppsikt og kontroll.  Derfra klarte hun å rømme og kom seg i sikkerhet med barnet i Polen, skriver den rumenske avisen.

Selv om Haag-konvensjonen klart slår fast at barnevernet er forbeholdt bostedsstaten, bestemte det norske barnevernet i samarbeid med kompetente myndigheter i Norge seg for å erklære moren savnet gjennom Schengen Information System. Det forelå ingen formell avgjørelse om å frata henne barnet da hun rømte til Polen, skriver avisen.

Silje Garmos polske advokat er optimist. Han mener at Polen vil hindre ødeleggelse av familiebånd, uavhengig av nasjonaliteten til familiene, så lenge de bor innenfor Polens grenser.

http://stiripentruviata.ro/o-norvegiana-hartuita-de-barnevernet-a-cerut-azil-in-polonia-norvegia-a-dat-o-in-urmarire-internationala-si-i-a-blocat-pasaportul/

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *