Kims fangeleirer sammenliknes med Hitlers, av tidligere Auschwitz-fange

I 1979 kom det ut en bok skrevet av Fridtjof Søgaard med flere. Den hadde tittelen «Kommunazismen» og vakte harme både blant nazister og kommunister fordi den dokumenterte ideologienes likhet. I dag kan man spørre seg: Hvilken ideologi gir de verste resultatene, kommunismen eller nazismen. Er der det egentlig noen forskjell mellom Adolf Hitler, Pol Pot, Stalin og Kim Jong Un?

I forbindelse med en rapport offentliggjort tirsdag om forholdene i Nord Korea, hevder en tidligere fange fra nazistenes utryddelsesleir, Auschwitz, at Nord Koreas politiske fengsler er like ille som nazistenes konsentrasjonsleirer i Holocaust, inkludert den leiren han selv, som en av veldig få, kom ut levende ifra.

Thomas Buergenthal, som tjenestegjorde i Den internasjonale domstolen, er en av tre jurister som har konkludert med at Nord-Koreas leder Kim Jong Un burde bli prøvd for forbrytelser mot menneskeheten for hvordan hans regime bruker brutale politiske fengsler for å kontrollere befolkningen, skriver Washington Post.

“Jeg tror at forholdene i de nordlige koreanske fengselsleirene er like forferdelige, eller enda verre enn de jeg så og opplevde i min ungdom i disse nazistleirene og i min lange faglige karriere på menneskerettighetsområdet, sier Buergenthal, som var i Auschwitz og Sachsenhausen som barn, samt gettoen Kielce i Polen.

 Han var en del av et panel som også inkluderte Navi Pillay, en sørafrikansk dommer som ledet den internasjonale krigsforbryterdomstolen for Rwanda og ble deretter FNs høykommissær for menneskerettigheter, og Mark Harmon, en amerikansk dommer som jobbet på Jugoslavia og Kambodsja krigsforbryter saker. De tre samlet bevis mot Kim Hong Un fra tidligere fanger, fengselsvakter og eksperter som en del av en rapport initiert av International Bar Association.

Den resulterende rapporten, som ble publisert tirsdag, viste at det er mange bevis for å stille Kim-regimet til ansvar for grove menneskerettighetsbrudd, inkludert drap, slaveri, tortur og seksuell vold, på grunn av bruken av politiske fengselsleirer. “Dette er virkelig en grusomhet på det høyeste nivået, hvor hele befolkningen er utsatt,» sier Pillay til den amerikanske avisen.

Tre generasjoner av Kims har styrt Nord-Korea som en totalitær stat, definert av en allsidig personlighetskult som behandler lederne som guder. Enhver som stiller spørsmål til lederne eller systemet, kan kastes i en straffekoloni – ofte for livet, og ofte sammen med tre generasjoner av deres familier for å eliminere “frøet” av statens fiender, skriver Washington Post.

Eksperter anslår at det er så mange som 130.000 nordkoreanere holdt i fire store leirer, hvor de er tvunget til å gjøre hardt arbeid, ofte i gruver, og mottar svært lite mat, klær eller oppvarming. Regimet opererer også med “omskoleringsleirer» for mindre lovbrudd.

Nord Koreas omfattende menneskerettighetsmisbruk er tidligere grundig dokumentert i en FN-rapport fra 2014. Etter dette besluttet International Bar Association å gjennomføre en undersøkelse spesielt om de politiske fengselsleirene.

De tre dommerne hørte vitnesbyrd og lese bekreftelser fra tidligere fanger og fengselsvakter i Nord-Korea, som dekker en periode fra 1970 til 2006.

Panelet hørte om sultende fanger som ble henrettet etter at de ble tatt i mattyveri og om dødsfall av utallige fanger på grunn av underernæring og overarbeid, noen ganger et resultat av 20-timers dager i gruvene.

Dommerne hørte også om voldtekt og tvangsaborter, noe som noen ganger førte til kvinners dødsfall.

En overlevende, en lege som hadde blitt fanget da han prøvde å flykte til Kina, sa at han ble strippet og hengt opp ned, slått, torturert med ild eller vann, og hadde vann blandet med krydret pepper helt i nesen og munnen.

https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/north-koreas-prisons-are-as-bad-as-nazi-camps-says-judge-who-survived-auschwitz/2017/12/11/7e79beea-ddc4-11e7-b2e9-8c636f076c76_story.html?utm_term=.ea7b936659c2

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *