Tsjekkisk nasjonalistparti og sosialdemokratisk president støtter ambassadeflytting

Det tsjekkiske «Partiet for frihet og direkte demokrati», SPD, gjorde et brakvalg under parlamentsvalget i oktober på motstand mot EU, innvandring og islam. Lørdag arrangerte partiet en landskonferanse der Tsjekkias sosialdemokratiske president, Milos Zeman, var gjestetaler. Både Zeman og SPDs leder Tomio Okamura ga uttrykk for støtte til Donald Trumps vedtak om å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem.

President Milos Zeman sier han er veldig glad for vedtaket og mener at samtlige EU-land bør flytte ambassadene sine i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem, et standpunkt han selv ga uttrykk for allerede for fire år siden i forbindelse med et besøk til Israel.

En EU-talsmann, Federica Mogherini, uttalte seg torsdag, på vegne av EU-kommisjonen, svært kritisk til Trumps vedtak om ambassadeflytting. Han mente beslutningen kan ta regionen “bakover til enda mørkere tider enn de vi allerede lever i.” Den tsjekkiske presidenten kommenterte denne uttalelsen overfor telegrambyrået AFP med å kalle EU-lederne for feiging. Han beskyldte dem for “å gjøre alt de kan for at en pro-palestinsk terrorbevegelse kan ha overlegenhet over en pro-israelsk bevegelse.”

Lederen for «Partiet for frihet og direkte demokrati», Tomio Okamura deler synspunktene til æresgjesten under hans partis landskonferanse. I følge Prague Monitor sa han på møtet at Jerusalem har vært hovedstaden i Israel i 3000 år. Han sa at Trump oppfylte en eldre beslutning fra den amerikanske administrasjonen som formelt var blitt utsatt. “Jeg håper at også Tsjekkia vil følge med umiddelbart – vi har endelig sjansen til å følge USA i en god sak,” sa Okamura.

Det er ellers delte meninger mellom de tsjekkiske partiene om man bør flytte ambassaden eller ikke. Landets utenriksminister står på EUs standpunkt, og vil ikke flytte ambassaden før en fredsavtale, men Tsjekkia er i dag inne i en prosess der det skal dannes en ny regjering etter høstens valg.

Det høyreorienterte partiet ODS, som ble nest størst under valget, så vidt større enn Okamuras parti, hilste også Trumps beslutning velkommen, mens det andre konservative partiet Topp 09 ga uttrykk for skepsis, og det tsjekkiske kommunistpartiet tok avstand fra Trumps beslutning.


ODS-parlamentsmedlem Jana Cernochova, som er leder for forsvarskomiteen i parlamentet, sier til Prague Monitor sa at Tsjekkia bør følge USAs eksempel.
“Jeg anser det ikke bare som en bekreftelse på virkeligheten, men også av historiske fakta og rettferdige krav fra Israel,” sier hun. «Israel står overfor angrep fra ulike pseudo-humanistiske sirkler, og Vesten må støtte sin allierte», legger hun til.

http://praguemonitor.com/2017/12/08/czech-parties-are-divided-plan-move-embassy-jerusalem


https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5054513,00.html

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *