Selger falske asylhistorier, politiet orker ikke etterforske

Å selge oppdiktede asylhistorier til asylsøkere er blitt god butikk. Det svenske politiet er godt kjent med at det skjer, men mener det blir for tidkrevende å etterforske, fremgår det av et intervju i Sveriges Radio med lederen for det nasjonale grensepolitiet, Patrik Engstrom.

Sveriges Radio har avslørt at det finnes nettsteder som tilbyr falske asylhistorier og produserer støttende bevis. Nettstedene markedsfører helt åpenlyst hvordan de kan hjelpe folk med å få asyl i Sverige, selv om de egentlig ikke har noen beskyttelsesgrunner. Virksomheten er i utgangspunktet ulovlig, ifølge de juridiske ekspertene som Sveriges Radio har snakket med. Likevel er dette ikke noe som politiet etterforsker.

«Nei, jeg kan ikke si at vi gjør det. Jeg vet ikke om noen slik undersøkelse i Sverige, og i løpet av den tiden jeg jobbet på Europol. Jeg kan ikke si at jeg vet om en slik etterforskning», sier Patrik Engstrom. Sveriges Radio har vært i kontakt med alle politidistriktene i Sverige og de bekrefter bildet. Ingen har hørt om en slik undersøkelse.

Hvor omfattende handelen er, eller hvor ofte falske asylrapporter er vellykkede vet vi ikke, skriver Sveriges Radio, men både innvandringsmyndighetene og politiet mener det er alvorlig at det virkelig foregår denne typen handel, blant annet fordi det kan svekke tilliten til asylsystemet.

Likevel mener Patrik Engström at det ville være en dårlig prioritet for politiet å prøve å etterforske. “I Sverige vil straffen for denne kriminaliteten være ganske lav. Samtidig vil det kreve mye stress og internettforskning. Så det ville være økonomisk urimelig å legge ned de ressursene som ville være nødvendig for å identifisere en lovbryter,» sier han.

Sveriges Radio har imidlertid klart det politiet mener krever voldsomme ressurser. De har avslørt mannen bake en nettside som selger falske asylfortellinger, en svensk statsborger. Ved å late som vi ønsket å kjøpe hans tjenester var vi i stand til å bekrefte at mannen tilbyr både falske asylhistorier og fabrikkerte bakgrunnsbevis, forteller Sveriges Radio.

“Jeg vil gjerne si dette: Politi i Sverige står overfor en situasjon der vi finner det vanskelig å etterforske prioriterte forbrytelser. Så selv om vi skulle ønske vi kunne undersøke disse forbrytelsene også, kan vi ikke,» konkluderer likevel lederen for det svenske grensepolitiet.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6841245

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *