Nasjonalistparti fikk nær halvparten av stemmene

I helgen var det regionvalg på den franske øyen Korsika. Det endte med en knusende seier for separatistbevegelsen For Korsika, Pè a Corsica, melder Sveriges TV. Partiet som fra før var det største på øyen som de har styrt siden 2015, fikk 45,4 prosent av stemmene.
Også under det franske parlamentsvalget tidligere i år gjorde partiet det godt. Tre av fire plasser fra Korsika i den franske nasjonalforsamlingen representerer nå For Korsika.
President Emmanuel Macrons parti fikk bare 11,3 prosent av stemmene fra korsikanerne under helgens regionvalg, der velgeroppslutningen var lav, bare så vidt over 50 prosent. Hans parti sier i en uttalelse at regionvalget viser korsikanernes mangel på tillit til regjeringen og lover ifølge Sveriges TV at hans parti vil jobbe med å bygge tillit overalt i Frankrike.
Sveriges TV skriver at frykten for korsikanske krav om selvstendighet har vokst hos lederne i Paris som ser hva som har skjedd mellom Katalonia og Spania. Men, skriver Sveriges TV, For Korsikas leder Gilles Simeoni fører først og fremst en politikk for et mye større selvstyre fra det øvrige Frankrike, og ikke selvstendighet som en egen stat.
 10.desember avholdes andre valgomgang i det regionale valget, som er et resultat av en valgreform vedtatt tidligere i år. Korsika har 234 000 stemmeberettigede innbyggere.
Korsika er en Middelhavsøy som tidligere i historien tilhørte bystaten Genova som solgte øyen til Frankrike i 1768 for å betale ned gjeld. Øyen er mest kjent fordi Napoléon Bonaparte ble født her.
Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *