Forbudt med skoleuniformer i Sverige

I Sverige er det forbudt for skoler, også private skoler, å innføre ordninger med skoleuniformer.  Å kreve at elevene skal bruke skoleuniformer er i strid med skoleloven. Det mener den svenske skoleinspektøren, som krever at en skole i Norrköping endrer sine regler, skriver Sveriges TV.

Det var i september at den svenske skoleinspektøren foretok et tilsyn ved den private skolen Nordic International School etter en melding om at skolen hadde ordensregler for hvilke klær elevene skal ha på seg. Ifølge skoleledelsen anvendte skolen spesielle skoleklær for å forsterke den internasjonale profilen på skolen.

Det finnes nesten 4900 grunnskoler i Sverige, og kun en som bruker skoleuniformer. «Det er jo ikke de som ikke vil ha skoleuniform som går her,» sier skolens leder Christine Karmfalk til Sveriges TV. “Jeg synes det er et lite problem for Sverige at noen kommer og gjør noe litt annerledes. Svensk skole er ikke vant til å gjøre noe annet, alle bør helst gjøre det samme. Og vi bør helst ha de samme resultatene. Jeg liker ikke det», sier hun.

“Skoleaktivitetene bør være basert på grunnleggende demokratiske verdier. Elevenes antrekk og utseende bør ses som et individuelt uttrykk bestemt av elevene selv. Hvordan kle seg handler om individets frihet og integritet,» sier skoleinspektørens representant til Sveriges TV.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/skolinspektionen-inte-okej-med-skoluniform

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *