Ny religiøs regel i Tyrkia: Farg ikke håret svart

Tyrkias øverste religiøse ledelse, Direktoratet for religiøse saker (Diyanet), har utstedt en fatwa om hårfargestoff, og sier at farging av menns hår svart er upassende ifølge islam, skriver den tyrkiske avisen Hurriyet Daily News. Det sies ikke noe om hvorfor det er verre å farge håret svart enn å farge det blått eller rødt.

“Farging av hår, skjegg eller bart er tillatt så lenge hensikten ikke er å bedra folk. Men det er aldri tillatt å fargelegge en manns hår svart, i henhold til islamske regler. Det anses som upassende,” heter det i en uttalelse fra direktoratet, som svar på et spørsmål fra en leser av direktoratets offisielle nettsted, skriver den tyrkiske avisen.

Direktoratet for religiøse saker har også vurdert islamske regler om mennesker som jobber på steder som selger alkoholholdige drikkevarer.

“Det er ikke tillatt å jobbe på steder der forbudte produkter er utarbeidet. Men hvis den aktuelle arbeideren har uttømt alle andre alternativer og trenger å jobbe der, ut av nødvendighet, så er unntak tillatt», slås det fast.

Tidligere forrige måned slo Tyrkias øverste religiøse ledelse også fast at den digitale valutaen Bitcoin er upassende ifølge islam. Som svar på et spørsmål om kjøp av digitale valutaer som Bitcoin og Ethereum til investeringsformål, konstaterte Diyanet at digitale valutaer ikke er bundet av en sentral myndighet og derfor mangler garantien til en stat eller finansinstitusjon.

“For øyeblikket er kjøp og salg av digitale valutaer upassende ifølge islam, fordi de nevnte valutaene er åpne for spekulasjon i form av verdi og lett kan brukes til å gjennomføre ulovlige operasjoner som hvitvasking av penger. De er også langt fra statlige revisjons- og overvåkingsprosedyrer», mener direktoratet.

http://www.hurriyetdailynews.com/turkeys-top-religious-body-issues-fatwa-on-hair-dye-123368

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *