Truer med juleterror

Truslene om juleterror i USA og Europa legger en demper på den offisielle julefeiringen i mange byer, der de trivelige julemarkedene i år er preget av betongsperrer. Den siste trusselen fra de muslimske ekstremistene er rettet mot den berømte plassen i New York, Times Square, skriver den amerikanske tenketanken Clarion Project.

Et bilde som Den islamske staten har sendt ut via kryptert meldingsprogrammer viser en julenisse sittende på et tak ved siden av det ikoniske New York City-turiststedet ved siden av en eske med dynamitt, fulgte av ordene “Vi møter julen i New York … snart.”

Terrorgruppen har også truet med å angripe europeiske byer i juletiden, og har sirkulert et annet truende bilde av en julenisse som har en terrorist bak ryggen med å skrive på engelsk, fransk og tysk: “Snart på ferien.”

Som svar er det satt inn strenge sikkerhetstiltak ved flere julemarkeder i Storbritannia. Ringer laget av stål vil omgjøre markedene og kjøpere vil bare få lov til å komme inn gjennom metalldetektorer. Det vil bli utplassert mange politifolk, og det er plassert ut flere konkrete barrierer, noen av dem utformet som juletrær, skriver tenketanken.

Også Tyskland sikrer sine julemarkeder i et forsøk på å unngå et angrep som det som skjedde ved et julemarked i Berlin i fjor, da en lastebil kjørte inn i folkemassen i julemarkedet og drepte 12 personer og skadde 56. Mange betongbarrierer vil være innpakket som gigantiske gavepakker. Man forsøker å sikre julemarkedene, og ta vare på noe av julestemningen etter beste emne. Men helt som før blir det ikke.

I Tyskland ble seks syriske menn mistenkt for å være tilknyttet ISIS, arrestert tidligere denne måneden etter at myndighetene sa at de hadde bevis på at mennene planla koordinerte angrep på årsdagen for Berlin-angrepet 19. desember. Myndighetene sier at angrepene skulle utføres med “våpen og sprengstoff”, og målet var mest sannsynlig et julemarked i Essen i Nordvest-Tyskland.

For sin del utstedte det amerikanske utenriksdepartementet et reisevarsel til alle amerikanske statsborgere om den økte risikoen for terrorangrep i Europa i julehøytiden. Reisevarselet lød slik: «Advarselen dekket hele Europa. Rapporterte hendelser i Frankrike, Russland, Sverige, Storbritannia, Spania og Finland demonstrerer at den islamske staten, al- Qaida, og deres tilknyttede organisasjoner har evnen til å planlegge og gjennomføre terrorangrep i Europa. “

Advarselen refererer til massedrapet som ble gjennomført i fjor på julemarkedet i Berlin og på en nattklubb i Istanbul på nyttårsaften. Den dekker alle steder fra hoteller, restauranter og klubber til flyplasser, steder for tilbedelse og regjerings- og utdanningsinstitusjoner, og sier videre at:

 “Terrorister fortsetter å benytte en rekke taktikker, inkludert skytevåpen, sprengstoff, bruk av kjøretøy som ramming-enheter og kniver som er vanskelige å oppdage før et angrep. “

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *