Iran: Kvinner forbys å sykle

Iran har lenge slitt med å finne frem til de rette reglene for hvordan kvinner skal bruke en sykkel. Men nå har landets øverste leder Ali Khamenei tatt grep og utstedt en fatwa (religiøs regel) som erklærer at kvinner har forbud mot å bruke sykler i det offentlige, rapporterer Iran Students News Agency (ISNA), ifølge Radio Farda

Radio Farda er tilknyttet Radio Free Europe og sender radioprogram til Iran fra den tsjekkiske hovedstaden Praha.

Mer nøyaktig går de nye reglene ut på at det er forbudt for kvinner å sykle i nærvær av fremmede og personer som ikke tilhører deres nærmeste familie.

Sykkelreglene for kvinner har tidligere vært uklare, men også tidligere har Khamenei uttalt seg kritisk om kvinnelige syklister. I august i fjor skrev den øverste lederens fatwa-kontor at kvinner bare kunne kjøre motorsykler eller sykle dersom de ikke tiltrakk fremmede, eller det ikke førte til «korrupt oppførsel».  «Derfor bør kvinner tenke over hvor og i hvilken situasjon de skal sykle. Hvis de respekterer de nevnte punktene, vil det være tillatt å sykle for dem,» het det i kunngjøringen.

I september i fjor uttalte Khamenei at kvinner ved å sykle ofte tiltrekker seg oppmerksomheten til mannlige fremmede, noe som forstyrrer kvinnens kyskhet.

https://en.radiofarda.com/a/iran-women-bicycles-rstricted-khamenei-fatwa/28882216.html

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *