Du kan ikke lese deg til å bygge en mur, du må gjøre det

Med en Høyre og FrP-regjering skulle vi få et enklere og mer liberalt regelverk for det meste. Men nå har kommunaldepartementet utarbeidet nye regler for anleggsbransjen som vil kaste mindre selvstendige næringsdrivende med lang erfaring ut fra de største arbeidsoppdragene. Den kjente TV-stjernen Lothepus, maskinentreprenør Leif Einar Lothe, er en av dem som vil bli rammet av de nye reglene som skjerper kravet til formell utdanning, og ikke tar hensyn til praktisk arbeidserfaring.

Regelendringen som ifølge NA.no, som siterer Klassekampen, skal gjennomføres fra 1.juli neste år, sier at alle større og teknisk avanserte jobber i anleggsbransjen kun skal kunne utføres av firmaer som har ansatte med teknisk fagskole eller ingeniørutdanning.

«Vi som har drevet med dette hele livet, blir utestengt. Dette betyr at bare de største selskapene med mye kapital har mulighet til å få de store jobbene, mens de mindre selskapene ikke får være med å konkurrere om oppdragene. Det som skjer, er at masse erfarne arbeidsfolk presses ut av bransjen og blir erstattet med folk som har tatt en eksamen. Det er greit med skole, men i denne bransjen må du ha erfaring. Det er som å bygge en mur, du kan ikke lese deg til det, du må gjøre det,» sier Leif Arne Lothe til Klassekampen.

Selv om han ikke har gått teknisk fagskole, har han fått godkjenning til å utføre større oppdrag i på grunn av praktisk erfaring. Denne godkjenningen vil han miste nå.

 «Vi skal stille de riktige kravene som ivaretar seriøsitet i byggebransjen. Det følger vi opp i dialogen med Direktoratet for byggkvalitet og BNL», skriver Bjørn Laabak (Frp) statssekretær i kommunal­departementet i en e-post til Klassekampen.

https://www.nettavisen.no/na24/lothepus-avskiltes/3423391856.html

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *