EU truer Polen med dagsbøter på 1 mill. norske kroner for å hogge skog

Polen har fått 15 dager på seg til å overholde en rettsordre fra EU-domstolen om å avslutte å hogge trær i en av Europas eldste skoger. Følger ikke Polen avgjørelsen i domstolen må landet betale dagsbøter på 100 000 euro pr. dag. Den nye konflikten mellom EU og Polen kommer på toppen av en pågående konflikt om Polens flyktningkvote. Vedtaket i domstolen gjelder inngrep i Bialowieza-skogen, en Unesco World Heritage Site på grensen mellom Polen og Hviterussland, melder Euronews.

Det var i fjor Polen vedtok å tredoble hogstkvoten i området. De polske myndighetene argumenterte med at det var behov for å bekjempe granbarkbille.  EU-kommisjonen har sagt at hogst truer habitatene til de sjeldne fuglene og dyrene som bor i skogen, inkludert den europeiske bisonen. Bialowieza-skogen inkluderer ifølge Euronews en av de største overlevende delene av urskogen som dekket den europeiske sletten for 10.000 år siden. Det er hjemmet til anslått 800 europeisk bison, Europas tyngste landdyr, og en rekke sjeldne fuglearter.

Konflikten ble bragt inn for EU-domstolen som i juli 2017 avgjorde at hogst i området skulle stoppe umiddelbart. Imidlertid mener EU-kommisjonen at Polen ignorerer rettsavgjørelsen, derav trusselen om bøter hvis noen overtredelser blir oppdaget.

Polen har ennå ikke reagert på Domstolens dom, men Polens miljøminister Jan Szyszko fortalte Domstolen i oktober at EF hadde “spredt løgner” og “manipulert fakta”, og han betegnet rapporterer om omfanget av hogsten i regionen som “falske nyheter”. Selv om det er ulovlig i EU-loven å hogge trær som er 100 år og eldre, holder Szyszko på at avvirkningen er viktig av offentlige sikkerhetsgrunner i skogsområdet som grenser mot et nabolnd, skriver Euronews. Miljøgrupper, inkludert Greenpeace, hevder at den polske regjeringens sikkerhetsargument er rett og slett et dekke for kommersiell hogst.

http://www.euronews.com/2017/11/21/poland-facing-huge-fines-over-ancient-forest-logging?utm_source=newsletter&utm_medium=en&utm_content=poland-facing-huge-fines-over-ancient-forest-logging&_ope=eyJndWlkIjoiMjI0Zjk2NzAxZGIzNTJiZWU0NGJjMmJkNmZhZDY1NDAifQ==

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *