Bygget mur mot Egypt og sender asylsøkere til trygge land i Afrika

I årevis kom tusenvis av flyktninger gjennom Sinaiørkenen til Israel. På veien risikerte de å bli drept eller kidnappet av beduiner, som ofte krevde løsepenger fra deres familier i de afrikanske landene de kom ifra, og tok livet av dem dersom pengene ikke kom.

Det første Israel gjorde var å bygge en mur mot Egypt, slik at det ikke lengre ble mulig å ta seg inn i Israel. Dermed stanset også afrikanernes livsfarlige reiser gjennom et farlig område, dominert av kriminelle beduiner og Den islamske staten.

Men mange hadde allerede tatt seg inn i Israel. Ifølge en NTB- artikkel, referert av Resett.no, befant det seg 27.000 eritreiske og 8.000 sudanske asylsøkere i Israel da den israelske høyesteretten ga regjeringen medhold i at de kan sendes til trygge land i deres nærområder i Afrika. Rundt 4000 afrikanske asylsøkere er allerede sendt fra Israel til Rwanda og Uganda, melder NTB. Nå vil innenriksminister Arye Dery og sikkerhetsminister Gilad Erdan sende ut de resterende flyktningene til de afrikanske landene.

Ifølge NTB har den norske ambassaden i Tel Aviv kritisert denne politikken i sin halvårsrapport til utenriksdepartementet, fordi Israel ikke har vurdert asylsøkerne individuelt.

Den israelske høyesteretten har imidlertid vurdert metoden å behandle flyktningene på som lovlig. I praksis innebærer den at Israel tilbyr beskyttelsesbehov for samtlige asylsøkere gjennom å tilby dem fast opphold i et trygt land i Afrika. Det har Israel i praksis også betalt for gjennom ulike ytelser i form av utviklingshjelp til de landene det gjelder. Dersom asylsøkerne ikke ønsker å bo i disse landene har de fulle muligheter til å reise tilbake til sine hjemland.

I Norge har partiet Demokratene i Norge flere ganger tatt til orde for en liknende norsk politikk der Norge betaler for flyktningeleirer i lavkostland, der asylsøkerne sendes umiddelbart ved ankomst til Norge.  Fremskrittspartiet presenterte et liknende forslag, med leirer i utlandet, i forbindelse med valgkampen tidligere i år.

Også Australia benytter et liknende system som Israel. De sender flyktninger til leirer på små øystater i landets nærhet.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *