Tsjekkerne markerer fløyelsrevolusjonen og kampen mot nazismen

I7.november for to år siden møtte flere tusen tsjekkere opp foran universiteter der protestene som førte til kommunismens fall startet i 1989. De kom for å høre landets president, Milos Zeman, advare mot en ny og voksende totalitær ideologi, islamismen. Presidenten deltok i et arrangement som «Blokk mot Islam», den tsjekkiske parallellen til «Stopp Islamiseringen av Norge», stod ansvarlig for. I dag er det en studentorganisasjon som har overtatt plassene for å minnes kampen mot kommunismen.

17.november er fridag i Tsjekkia. Dagen ble etablert som fridag for å minnes to historiske hendelser som fant sted på samme dato: Nazistenes angrep på universitetene i krigstidens protektorat i Bøhmen og Moravia i 1939, og en studentdemonstrasjon i Praha som utløste den anti-kommunistiske “Velvet Revolution” i 1989. I en slik sammenheng mener mange at det er på sin plass også å rette fokus mot vår tids farligste totalitære ideologi. Derfor deltok presidenten under arrangementet mot islam i 2015.

Flere steder i den tsjekkiske hovedstaden vil det bli holdt arrangementer til minne om Fløyelsrevolusjonen i løpet av dagen i dag. Et satirisk karnevalsprosjekt “Velvet Feast” gå gjennom Praha-gatene med mottoet “Dette er ingen hoax”. Dette arrangementet har ifølge arrangørene til hensikt å provosere folks kritiske tenkning.

En annen prosesjon med mottoet “The Truth Has No Alternative”, vil gå gjennom byens sentrum for å advare mot spredning av falske nyheter. Det vil bli arrangert utendørs konsert på Wenceslas Square i ettermiddag.

Den tsjekkiske nasjonaldagen er 28. oktober. Denne dagen i 1918 ble Tsjekkoslovakia erklært som en ny, suveren stat, etter å ha vært i tre hundre år under Østerrike.

Her kan du se en reportasje fra Zemans tale 17.november 2015:

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *