Godt skikket for å sitte i Nobelkomiteen

  Av tidligere stortingsrepresentant Jan Simonsen

Carl I. Hagen må holdes utenfor Nobelkomiteen mener Aftenposten, VG, Jonas Gahr Støre, Trine Skrei Grande, Inger Marie Ytterhorn, og mange andre aktører. Med et varamedlem til stortinget som medlem av komiteen kan det oppstå misforståelser om komiteens uavhengighet fra det politiske Norge, hevdes det. Men trolig er det bare et vikarierende argument, i alle fall fra noen av den tidligere FrP-lederens politiske motstandere.

For nå viser det seg at flere av komiteens nåværende og tidligere medlemmer har vært faste representanter på Stortinget i deler av den tiden de også har vært medlemmer av Nobelkomiteen. Og hvilket signal om politisk uavhengighet ga det til utlandet da komiteen i mange år ble ledet av en tidligere norsk statsminister, som utenlandske politikere og journalister selvsagt så på som en politisk aktør med bånd til sitt parti.

Noen prøver seg også med andre argumenter, som eksempelvis at Carl I. Hagen ikke har utenrikspolitisk erfaring og kunnskap. Hva vet nå de om det? Riktignok har han aldri vært medlem av stortingets utenrikskomite, men vi som samarbeidet nært med Carl I. Hagen gjennom mange år kjenner hans interesser og kunnskapsnivå.

Tidligere Høyre-politiker, ordkunstneren Hallgrim Berg, sier det slik i en kommentar på Facebook (som alltid på nynorsk):

«I Dagsnytt 18 i går kom også “argumentet” om at Hagen ikkje har greie på utanrikspolitikk (!!!), så han kan ikkje brukast. Omtrent som dei andre i komiteen har spesielle eigenskapar på området? Og reint tøv var det frå Geir Lundestad å hevde at med Hagen i komiteen ville prisens internasjonale omdøme bli redusert.

For min eigen del har eg aldri røysta på Carl I. Hagen, men vil som historikar og tidlegare folkevald sannkjenne at han i lange tider har vore ein av dei aller fremste politikarane i landet, som under konstant kritikk og i sur motvind har bygt opp eit stort parti (og i tillegg har fått rett i ei lang rekke spørsmål). Det krev kunnskapar og dømekraft i seg sjølv.»

De sittende medlemmene av komiteen har ikke akkurat utmerket seg med kunnskap og dømmekraft. Eller hva skal vi si om den pinlige tildelingen av fredsprisen til Barack Obama, nesten før han fikk ryddet plass i sitt nye presidentkontor? Da, om ikke før, ble komiteens omdømme betydelig svekket.

Vi husker også tidligere skandaler, som da terroristen Yassir Arafat fikk prisen fordi han lovet å ikke myrde flere mennesker, et løfte han brøt kort tid etter, da han startet et palestinsk terroropprør som drepte over 1000 sivile israelere.

Den gangen valgte den tidligere KrF-politikeren Kåre Kristiansen å forlate komiteen i protest. Han var plassert i komiteen på Fremskrittspartiets kvote, etter at jeg foreslo det for Carl I. Hagen. Åpenbart et godt valg.

Og et like godt valg vil det være å plassere Carl I. Hagen i komiteen. Med sitt sunne bondevett og store kunnskapsnivå om det meste, vil det redusere risikoen for at komiteens omdømme igjen blir dratt ned i sølen. Det er slettes ikke omvendt.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *