Israel ville hjelpe katastrofeofre, Iran sa nei takk

Søndag ble deler av Iran og Irak rammet av et kraftig jordskjelv som etterlot 530 døde, rundt 5000 skadde, 30 000 ødelagte boliger og to helt raserte landsbyer. Israel tilbød seg umiddelbart å gi hjelp via Røde Kors. Tilbudet ble like raskt avslått, skriver den israelske avisen Israel Hayom.

Israel har en lang historie i å hjelpe nødstilte under katastrofer og har flere ganger vært først ute med å sette opp profesjonelle feltsykehus. Siden Israel ikke har diplomatiske forbindelser med Iran og Irak kunne man ikke sende israelere til katastrofeområdene, men tilbød hjelp via Røde Kors i stedet. Til ingen nytte.

“Jeg så bildene av ødeleggelsen i Iran og Irak fra denne ukes jordskjelv. Og jeg så disse hjerteskjærende bildene av menn og kvinner og barn begravet under ruinene. Så jeg er stolt av å kunngjøre i kveld at for noen timer siden tilbød vi Røde Kors medisinsk hjelp til de irakiske og iranske ofrene for denne katastrofen,» sa den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu under en videokonferanse med Jewish Federations of North America sin årlige generalforsamling i Los Aangeles.

“Jeg har sagt mange ganger at vi ikke har noen strid med folket i Iran. Vår krangel er bare med det tyranniske regimet som holder dem som gissel og truer med vår ødeleggelse. Men vår menneskelighet er større enn deres hat,» la han til.

Etter å ha fått avslag på tilbudet om hjelp sa Netanyahu at «det viser det iranske regimets sanne ansikt”.

At den jordskjelvrammede befolkningen kunne trenge hjelp er det liten tvil om.  «Vi er sultne, vi er kalde, vi er hjemløse. Vi er alene i denne verden,» sa en gråtende Maryam Ahang, som mistet 10 medlemmer av familien i den hardest ramte byen Sarpol-e Zahab, til Reuters på telefon, skriver den israelske avisen Israel Hayom. “Mitt hjem er nå en haug med gjørme og brutte fliser. Jeg sov i parken i går kveld, det er kaldt og jeg er redd.”

Irans Røde Halvmåne sier at nødhjelp er gitt til tusenvis av hjemløse, men at mangel på elektrisitet og vann, samt blokkerte veier, hindrer bistandsprosessen.

http://www.israelhayom.com/2017/11/15/israels-offer-of-aid-to-quake-victims-in-iran-iraq-turned-down/

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *