Partiet De Kristne rammet av taktisk stemmegivning

Et par måneder etter stortingsvalget er både små og store partier i ferd med å analysere valgresultatet. Blant disse er Partiet De Kristne som endte opp med et skuffende valgresultat med 8700 stemmer, og en prosent på 0,3. Partilederen Erik Selle har den samme hovedkonklusjonen som lederne for andre partier utenfor Stortinget: Velgerne stemte taktisk.

Den taktiske stemmegivningen har lenge vært tydelig for Demokratene i Norge som i Kristiansand og Vest Agder får under 1 prosent i oppslutning ved stortingsvalg og 4-5 prosent ved kommunevalg. Partiet De Grønne ble trolig på samme måten rammet av argumentet om «bortkastede stemmer» og taktisk stemmegivning for å sikre KrF et resultat over sperregrensen.

«Vi har fått svært mange tilbakemeldinger på stand og i møte med velgerne at de heier på PDK men stemte blått for å redde den borgerlige regjeringen. Dette lyktes de jo med, og må slikt sett tilsies å være et godt valg,» skriver partileder Erik Selle på partiets nettside. I tillegg mener at han at Partiet De Kristne stanget hodet mot mediemuren. Det ble i likhet med andre mindre partier, med unntak av Rødt, tiet i hjel av de toneangivende mediene.

«Partiet Rødt har på grunn av journalistkorpset og redaktørveldet blitt forfordelt i mediene, og det skulle bare mangle at de ikke lykkes. Når de har blitt like-behandlet med stortingspartiene over så lang tid, er det påfallende at de ikke gjør et enda bedre valg. Størst oppslutning forholdsvis i befolkningen har Rødt antagelig i pressemiljøene. Her stiller PDK likt med de øvrige partier utenfor stortinget. Valgdekningsmetodikken i mediene må på bordet, og her er ikke minste en debatt om en ny mediepolitikk i landet på sin plass,» mener han, og legger til:

«Hvis Partiet De Kristne hadde blitt behandlet som Rødt av mediene de siste fire årene vil jeg påstå at valgresultatet i 2017 kunne sett helt annerledes ut. Det tror jeg også gjelder for flere av de andre partiene som ikke er representert på Stortinget i dag».

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *