Vurderer forbud mot søskenbarnsekteskap

I den sittende regjeringens plattform står det at den skal vurdere forbud mot søskenbarnsekteskap. Men etter fire år i regjering har ikke barneminister Solveig Horne klart å komme noe videre med spørsmålet. «Dette punktet i regjeringsplattformen er vi ikke i mål med ennå,» sier statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i Barne- og likestillingsdepartementet til Vårt Land. Departementet vil ifølge Terning vente på nytt forskingsprosjekt fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Barnelege Ingvild Heier ved Oslo universitetssykehus mener det er på tide å innføre et forbud. «Bare slik kan vi få slutt på en ordning om ikke hører hjemme i 2017, sier hun til Vårt Land, og viser til at slike ekteskap lenge var forbudt i Norge. Med god grunn, mener hun. Det er riktig nok lenge siden forbudet ble opphevet. Det varte fra 1687 til 1800, ifølge Vårt Land. Ingvild Heier har møtt flere barn som er blitt syke på grunn av foreldrene som er gift med søskenbarn. Barn av søskenbarn har doblet risiko for medfødte misdannelser, samt noe over doblet risiko for å dø i første leveår.

I 2015 advarte Folkehelseinstituttet advarer mot ekteskap mellom søskenbarn. Men barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) ville ikke ta stilling til saken, skrev Nettavisen. I Norge er søskenbarnsekteskap vanlig hos folk med opprinnelse i Sør-Asia, Midtøsten og Nord-Afrika. Den høyeste andelen finnes hos de med opprinnelse i Pakistan, hvor omkring 40 prosent av ekteparene er søskenbarn.

http://www.vl.no/nyhet/utset-forbod-mot-soskenbarnekteskap-1.1037306?paywall=true

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *