Kolberg innrømmer at sosialdemokratiet er i krise

Ap-veteran Martin Kolberg mener valgresultatet vitner om krise for Arbeiderpartiet og det norske sosialdemokratiet. «Vi er i krise. Det er en alvorlig situasjon for det norske sosialdemokratiet». Slik åpnet Kolberg da han innledet til debatt under LOs fylkeskonferanse i Buskerud i helgen, skriver LO-Aktuelt, sitert av ABC Nyheter. Det er ikke bare i Norge det sosialdemokratiske partiet gikk på en smell. Over hele Europa svikter arbeiderne «arbeiderpartiene».

I Nederland forsvant partiet nesten helt. Høyresiden vant en overlegen seier i Østerrike for en måned siden. Også i Frankrike var nederlaget katastrofalt. I Storbritannia gikk det noe bedre, men Labour tapte likevel valget. Under forrige ukes parlamentsvalg i Tsjekkia fikk både det sosialdemokratiske partiet og kommunistpartiet et av deres aller dårligste valg siden revolusjonen i 1989. Flere tsjekkiske valganalytikere mener at de to partiene tapte velgere til et nytt nasjonalistisk og høyreorientert innvandringskritisk parti, som fikk en oppslutning på 10,6 prosent, betydelig bedre enn det norske Arbeiderpartiets søsterparti.

Under møtet med de fagorganiserte i Buskerud viste Kolberg ifølge ABC Nyheter til at til at høstens valgresultat er det nest dårligste for Ap siden 1927, men at 2001-valget hadde en naturlig forklaring da mange fagorganiserte vendte Ap ryggen på grunn av striden om sykelønnsordningen.

«Noen sier at det var bare så vidt vi ikke vant, at det bare handlet om noen få stemmer. Da skvetter jeg. Det hadde uansett vært et jævlig dårlig valgresultat», tordnet Kolberg.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *