Frykter iranskstøttet terror i Europa

Den tsjekkiske etterretningstjenesten BIS counter-intelligence service har offentliggjort sin årsrapport for 2016. I rapporten fremgår det at etterretningstjenesten spesielt har rettet fokus mot IS-sympatisører og den libanesiske terrorgruppen  Hizbollah. Årsaken er blant annet den nære tilknytningen mellom Hizbollah og Iran, skriver den tsjekkisk avisen Prague Monitor.

BIS fokuserte på iransk støttede terrororganisasjoner fordi de var svært aktive i Europa, og avdekket mistenkelige personer også i Tsjekkia. Ingen terrorplaner mot Tsjekkia fra disse miljøene ble imidlertid avdekket i 2016, men etterretningstjenesten skriver at det fremdeles er risiko for angrep i Europa. Ifølge BIS har Hizbollah en pågående aktivitet i Europa.

Når det gjelder Den islamske staten kommer det frem fra årsrapporten at BIS ifjor fikk  opplysninger om en mann som ble med i en terrorgruppe i Libya og Syria. BIS fikk også opplysninger om en utlending som bodde i Tsjekkia, og som i 2015 forlot Tsjekkia for å kjempe for den islamske staten. I 2015 informerte BIS om syv personer som dro til Syria med sikte på å bli med i terroristorganisasjoner som IS. De var fra den islamske verden, hadde et kortsiktig opphold i Tsjekkia og var ikke tsjekkere.

Den tsjekkiske etterretningstjenesten mener at IS-tilhengere utgjør en sikkerhetsrisiko, som den derfor konsentrerte seg om ifjor. “For de fleste tilbakekomne fra stridene i Syria og Irak, var Tsjekkia ikke deres endelige destinasjon. Men i likhet med 2015 ble Tsjekkia brukt som transitt til Vest-Europa”, sier rapporten. BIS overvåket også aktivitetene til irakere som var nært knyttet til Saddam Husseins tidligere regime. I Tsjekkia er det enkeltpersoner hvis fortid er knyttet til den tidligere irakiske regjeringen og sikkerhetsapparatet, heter det i rapporten.

http://praguemonitor.com/2017/10/25/report-man-czech-republic-joined-terrorists-last-year

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *