“Nei til islam” ga valgskred

Det har vært valg i Tsjekkia og i motsetning til i Norge er valgkampene dominert av store posters og plakater langs motorveiene og inne i byene. Mange plakater henger der fremdeles. Under en busstur i det nordlige Tsjekkia kunne 247avisen observere mange plakater. Blant annet fra det helt ferske høyreorienterte innvandringskritiske partiet Frihet og direkte demokrat. Plakatene deres hadde to slagord. Det stod ganske enkelt “Nei til islam, nei til terrorisme”, samt bilde av partilederen og navnet på partiet.
Partiet som da valgkampen begynte lå under sperregrensen og ikke ble synlige på målingene før noen få uker før valgdagen, endte som det fjerde største partiet i landet, med en oppslutning på 10,6 prosent, bare 0,2 prosent lavere enn Piratpartiet, som også gjorde et sensasjnelt godt valg, og bare 0,7 prosent under et av landets mangeårige dominerende partier, det konservative “Det demokratiske borgerparti”,.som endte på 11,2 prosent og ble nest største parti, utklasset av det innvandringskritiske partiet ANO (JA) med sine 29,7 prosent.
Lederen for ANO, milliardæren Andrej Babis, blir nå etter alle solemerker Tsjekkias nye statsminister. Da vil han også få immunitet og vil ikke kunne etterfroskes lengre for en korrupsjonssak han selv sier han er uskyldig i. Partiet ble stiftet i 2013 blant annet for å bekjempe korrupsjon, og har i tillegg til en klar holdning mot innvandring og islam også et næringslivsvennlig program.
Partiene på venstresiden, med unntak av Piratpartiet, ble de stor taperne, Både kommunistpartiet og det sosialdemokratiske partiet gjorde et av deres aller dårligste valg siden revolusjonen i 1989. Og De Grønne klarte ikke sperregrensen.
Selv det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet går inn for en strengere innvandringspolitikk enn det norske Fremskrittspartiet. Likevel ser den ut for å ha vært for liberal for store deler av deres tradisjonell velgergrupper. Tsjekkia har ifølge Klassekampen kun tatt imot 12 av de 2.691 asylsøkerne EU har vedtatt at de skal ta imot. Andrej Babis mener det var 12 for mange. Det samme mener selvsagt Frihet og direkte demokrat. De fikk valgskred.
http://www.klassekampen.no/article/20171023/ARTICLE/171029985
Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *