Dømt for å kalle drapsmann for en neger

Den 10. august 2015 drepte Abraham Ukbagabir entilfeldig utplukket 53 år gammel svensk kvinne og hennes voksne sønn i Ikea i Västerås som hevn for at han ikke fikk innvilget sin asylsøknad i Sverige. Nå er en 47 år gammel svenske dømt til betinget fengsel og bot for å ha kalt drapsmannen for en “neger” i en kommentar på en Facebook-side, skriver den svenske nettavisen Fria Tider.

Dobbelmordet forårsaket stor avsky, og da nyheten kom senere om at Ukbagabir var blitt angrepet av medfanger i fengselet var det mange som uttrykte glede i sosiale medier. 47-åringen var en av dem. 16. januar 2017 skrev mannen: “”Han ska ju dödas inte skadas. Hur svårt kan det vara att knäcka nacken på negern.”

Anklagen ville ha 47-åringen dømt for den grove uttalelsen om at noen burde knekke nakken på drapsmannen, men denne delen av tiltalen ble mannen frikjent for. Derimot mente Tingretten i Luleå at det var langt mer alvorlig at han hadde brukt uttrykket “neger”. Den mente at valget av ordet “neger” ga uttrykk for “forakt for en gruppe mennesker med hentydning til rase og hudfarge”,  skriver Fria Tider.

Det til tross for at “neger”  alle år har vært en helt normal betegnelse på en mørkhudet person og aldri vært negativ ladet, slik “nigger” er det. Den kjente norske visesangeren og komponisten Thorbjørn Egner laget i sin tid en kjent barnevise om “negrene i Afrika, og alt de har å gjøre,” og den norske gruppen Hellbillies sang om “En neger på Ål stasjon”. Neger ble også brukt om sorte afrikanere i kjente bøker som “Onkel Toms hytte”. Likefull: Mannen ble straffedømt for å kalle en neger for en neger.

http://www.friatider.se/kallade-ikea-m-rdaren-neger-p-facebook-d-ms

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *