En av verdens mest brutale diktaturer strammer tøylene

Nord Korea er uten tvil det landet i verden som likner mest på Orwells ensrettede stoebror-ser-deg-samfunn. Men kommunist-Kina ligger ikke langt bak skal vi dømme etter rapporten fra journalisten Megha Rajagopalan i Buzz Feed News som besøkte den kommunistiske ettpartistaten i forbindelse med partikongressen, og tok seg til til en tur til Kashgar i det okkuperte Øst Turkistan.

I denne byen, som i resten av den kinesiske Xinjiang provinsen, som tidligere var en selvstendig stat, Øst Turkistan, og før den røde arme rykket inn i området var befolket med langt over 90 prosent uigurer, et ikke-kinesisk folkeslag med egen tusenårge historie, er undertrykkelsen total.

Kashgar er en by hvor voksende skjegg kan få deg rapportert til politiet. Det samme kan skje dersom du inviterer for mange til bryllupet ditt, skriver journalisten.
.
Dersom du kjører eller tar en buss til en nærliggende by, vil du passere kontrollpunkter hvor væpnede politibetjenter kan søke på telefonen din etter utestengte apper som Facebook eller Twitter, og bla gjennom tekstmeldingene dine for å se om du har brukt et religiøst språk. Du bør være spesielt bekymret for å ringe til venner og familie i utlandet. Timer senere kan du treffe politifolk som banker på døren din og stiller spørsmål som gjør at du mistenker dem i å ha lyttet på hele samtalene, forteller hun videre..

Kina, som allerede har distribuert verdens mest sofistikerte internettsensur-system, bygger en overvåkingsstat i Xinjiang. En fire timers flytur fra Beijing brukes det både den nyeste teknologien og menneskelige politi for å holde orden på alle aspekter av innbyggernes dagligliv, skriver journalisten. .

Siden våren har tusenvis av uigurer og andre etniske minoriteter forsvunnet i såkalte politiske utdanningssentre, tilsynelatende for lovbrudd som å bruke vestlige sosiale medierapper, eller å ha studert utenlands.

Megha Rajagopalan i BUzz Feed News skriver at hun i løpet av de siste to månedene har intervjuet mer enn to dusin uigurer om hvordan det er å bo der i Xinjiang. Flertallet nektet å bli nevnt ved navn fordi de var redde for at politiet ville fange eller arrestere deres familier hvis navnene dukker opp i pressen, skriver hun.

Kina har gradvis økt restriksjonene i Xinjiang det siste tiåret som svar på uro og voldelige angrep, men overvåkingen har blitt drastisk styrket siden utnevnelsen av en ny parti-sjef til regionen i august 2016. Chen Quanguo plasserte politi og paramilitære tropper hvert par hundre meter og etablerte tusenvis av “praktiske politistasjoner.” Bruken av politiske utdanningssentre – hvor tusenvis er blitt tvangs plassert i år uten tiltale – økte også radikalt etter at han overtok.

I mai 2014 ble en «slå hardt ned»-kampanje lansert, og tjenestemenn prioriterte raske arrestasjoner og hurtige rettsaker der mange uigurer ble dømt samtider, som regel uten advokatbistand og i strid med anerkjente internasjonale regler for hvordan en rettsstat skal fungere. Regjeringen krevde økt “samarbeid” mellom rettsmyndigheter og domstolene.

Kampanjen “streikhard” har blitt utvidet i de påfølgende årene, og myndighetene har massivt økt sine utgifter til politiet. Under slike omstendigheter bestemmer mange uigurer seg for å flykte fra landet, skriver Amnesty.

De kinesiske myndighetene har reagert ved å trakassere slektningene til de som har forlatt den kinesiske provinsen (det okkuperte Øst Turkistan) for å presse dem til å vende tilbake og på den måten redusere uigur-aktivisters politiske og menneskerettighetsaktiviteter i andre land.

Dette har ført til økende frykt blant mange uigurer i utlandet, blant annet asylsøkere og flyktninger, for å bli tvangssendt tilbake til Kina.

I mars 2017 vedtok de kinesiske myndighetene nye ekstraordinære tiltak der nærmest all virksomhet som fremmer uigurisk kultur og tradisjoner blir stemplet som ekstremisme og forbudt. De nye reglene forbyr et bredt spekter av atferd som er merket “ekstremistiske”, for eksempel “spre ekstremistisk tanke”, nekte å se offentlige radio- og tv-programmer, motstå nasjonal politikk og publisere, laste ned, lagre eller lese artikler, publikasjoner eller audiovisuelle materialer som inneholder “ekstremistisk innhold”. Forordningen opprettet også et “ansvarssystem” for regjeringskadrer for “anti-ekstremisme”-arbeid, og etablert årlige vurderinger av deres resultater.

Både Radio Free Asia og menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har rapportert at det er opprettet mange “omskoleringsleirer” i regionen, hvor folk holdes vilkårlig for perioder på 6-12 måneder eller mer og tvunget til å studere kinesiske lover og retningslinjer..

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *