Erdogan stempler kritikere som terrorister

Verdens diktatorer, og nesten-diktatorer, bruker nå kampen mot terror som påskudd for å arrestere opposisjonelle og undertrykke minoriteter. Det skjer blant annet i Tyrkia, der tusenvis av antatt motstandere av presidenten er blitt arrestert eller har mistet jobber i offentlig sektor. Aviser er blitt stengt ned og journalister kastes i fengsel.

Etter det mislykkede kuppforsøket i landet i juli 2016, som en håndfull militære trolig stod bak, har Erdogan anklaget en eksilpolitiker som bor i USA, Fethullah Gülen, for å være bakmann, og benyttet påstanden til å arrestere over 50 000 mennesker som han påstår sympatiserer med Gülen, og dermed anklages for å ha kontakt med terrorister. 110 000 andre har mistet jobbene sine i det offentlige, blant dem mange sekulære lærere som er erstattet med islamister.

I en artikkel i Middle East Forum trekker artikkelforfatteren Burak Bekdil, som jobber I den tyrkiske dagsavisen Hürriyet Daily ,frem et enkeltstående eksempel som han mener dokumenterer den tyrkiske statens ubarmhjertighet under Erdogans vei mot diktaturet. Det dreier seg om to lærere.

I mars begynte en professor i litteratur, Nuriye Gülmen, og en grunnskolelærer, Semih Özakça, som begge ble fratatt jobbene sine etter kuppforsøket, en sultestreik i protest. Etter en tid ble de arrestert fordi politiet fryktet at det ville utløse nye demonstrasjoner dersom de døde av sult. De ble stilt for retten, forteller den tyrkiske journalisten.

Under det første rettsmøtet 15. september var ingen av de “mistenkte terroristene” tilstede i rettssalen fordi politiet hevdet at hvis de ble tatt til retten, kunne de prøve å unnslippe. Det til tross for at de begge var svekket fysisk av sultestreiken.

Før rettsmøtet ble det utstedt arrestordre på de i alt 18 tyrkiske advokatene som offentlig hadde sagt at de var villige til å forsvare de to tiltalte. Rettsmøtet fant følgelig sted uten at verken tiltalte eller noen forsvarer var til stede, klart i strid med internasjonale regelverk.

Da mediene begynte å dekke sultestreiken uttalte den tyrkiske innenriksministeren Süleyman Soylu, at de to lærerne hadde mistet jobben sin på grunn av koblinger til den venstreorienterte militante gruppen Revolutionary People’s Liberation Party / Front (DHKP-C). “Det er organiske bånd mellom disse to personene og terroristorganisasjonen DHKP-C. Det er veldig klart,” sa statsråden. I strid med alle prinsipper i en rettsstat om at domstolene skal være uavhengige. Politikere skal ikke uttale seg om skyldspørsmål under en pågående rettssak.

I Tyrkia har for øvrig også mange dommere mistet jobbene det siste året, fordi de har opptrådt uavhengige av politikerne. I dette tilfellet var dessuten begge de tiltalte tidligere frikjent fra påstander om slike koblinger.

Under en fotballkamp i august viste en gruppe fans en plakat til støtte for Özakça og Gülmen. Der stod det: “La Nuriye og Semih leve.” Bare en linje – det var et enkelt og fredelig ønske om at de to lærerne ikke dør i fengsel i løpet av hungerstreiken. Guvernørens tjenestemenn og de rettshåndhevende myndighetene handlet umiddelbart. Fra sikkerhetskameraer identifiserte de personene som viste plakaten og tiltalte dem for å «støtte en terrororganisasjon», skriver Burak Bekdil.

I sin artikkel avslutter han selv med den samme slagordet: «La Nuriye og Semih leve,” og risikerer med andre ord selv å bli stemplet som «terroristsympatisør», med de konsekvensene det nå kan få i NATO-landet Tyrkia.

https://www.breakingisraelnews.com/96395/erdogan-goes-turkeys-teacher-terrorists-opinion/?utm_source=Breaking+Israel+News&utm_campaign=9bb4fcb9a9-BIN_evening_10_17&utm_medium=email&utm_term=0_b6d3627f72-9bb4fcb9a9-86954221&mc_cid=9bb4fcb9a9&mc_eid=9d2d6939aa#/#cYr0J38Dcd20IA1w.97

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *