Sosialdemokratene knust også i Tsjekkia

Sosialdemokratiske og sosialistiske partier har gått på nederlag etter nederlag ved valgene i Europa det siste året. Her er enda en trist nyhet for Jonas Gahr Støre: Under valget i Tsjekkia som ble avviklet fredag og lørdag havnet det sosialdemokratiske søsterpartiet til det norske Arbeiderpartiet som det sjette største partiet med en oppslutning på bare 7 prosent, til og med slått av det gamle kommunistpartiet.

To høyreoroenterte innvandrings- og islamkritiske partier ble valgets vinnere. ANo, et parti dannet av Andrej Babis, 63, like før det forrige valget, fikk nesten 30 prosent av stemmene, mens det enda mer høyreorienterte nasjonalistiske partiet Freedom & Direct Democracy fikk 10,7 prosent.

Også det kristendemokratiske partiet gjorde det dårlig, men klarte såvidt å komme over sperregrensen med en oppslutning på rundt 6 prosent, omtrent likt med Piratpartiet.

ANo ble stiftet i 2012 og ble nest største parti i Tsjekkia allerede ved valget året etter, og partileder Bbis ble finansminister i en koalisjonsregjering med Sosialdemokratene og Kristendemokratene. Likevel klart han å stå frem som en protestpolitiker ved årets valg, og økt oppslutningen om partiet betraktelig.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *