Ja til palestinsk stat, nei til kurdisk stat, hvorfor det?

De palestinske selvstyremyndighetene, som jobber for en egen palestinsk stat, har offentlig motsatt seg selvstyre for kurderne i Nord Irak. Det samme har vestlige nasjoner som støtter palestinsk selvstyre gjort. Til tross for at kurderne, i motsetning til palestinerne er en egen etnisk gruppe som skiller seg fra sine naboer, og i motsetning til palestinerne har et eget språk.

Dessuten har kurderne i motsetning til palestinerne vært utsatt for massedrap, kjemisk gassing og massehenrettelser. Hyklersk og dobbeltmoralsk, mener den amerikanske professoren Alan Dershowitz. Den tidligere toppadvokaten er i dag professor i jus ved Harvard Law School.

I en artikkel I Jerusalem Post viser han til at kurderne I Nord Irak nylig avholdt en ikke-bindende folkeavstemning med solid oppslutning, der mer enn 90 prosent stemt for å løsrive seg fra Irak og etablere en egen kurdisk stat, uten at de har fått noen internasjonal støtte fra andre land enn Israel.

I sin artikkel viser den kjente advokaten og professoren til en rekke forskjeller mellom palestinerne og kurderne som skulle tilsi en internasjonal støtte for en kurdisk stat lenge før en palestinsk stat.

«I motsetning til det palestinske folket, som holder seg til samme tradisjoner og praksis som deres arabiske naboer og snakker samme språk, har kurdere sitt eget språk (selv om forskjellige grupper snakker forskjellige dialekter). Og mens palestinernes historie og slektsforskning er sammenflettet med deres arabiske naboer (Jordans befolkning er ca. 50% palestinsk), har kurderne stort sett holdt seg skilt fra vertsstaten,» skriver den amerikanske professoren.

Han trekker også frem den brutale makten som flere land har brukt for å slå ned protester fra den kurdiske minoriteten, som ikke står i noe forhold til den behandlingen palestinerne har fått.

Han viser til at den tyrkiske presidenten Erdogan har fått kurdere arrestert kun fordi de snakket sitt eget språk.

«Men kanskje ingen gruppe har hatt det verre enn kurderne i Irak, som nå er på totalt fem millioner – ca. 10-15% av Iraks totale befolkning. Under Saddam Husseins styre ble de sendt til konsentrasjonsleirer, utsatt for kjemiske våpen, og mange ble henrettet. Det anslås at rundt 100 000 kurdere ble drept i hendene på Baath-regimet,» minner han om.

«I motsetning til dette har palestinerne hatt langt færre dødsfall i hendene på Israel (og Jordan), men mange i det internasjonale samfunnet bruker palestinske dødsfall som en rettferdiggjørelse for en palestinsk stat. Hvorfor dobbel standard,» spør han.

Alan Dershowitz trekker frem flere argumenter for at kurderne bør få sine egen stat, og skriver:

«For det første har de irakiske kurderne sin egen identitet, praksis, språk og kultur. De er en sammenhengende nasjon med dype historiske bånd til deres territorium. De har egne nasjonale institusjoner som skiller dem fra sine naboer, sin egen hær (Peshmerga) og sin egen olje- og energistrategi.»

Alan Dershowitz mener at årsaken til verdenssamfunnets ulike holdninger til palestinere og kurdere har mye å gjøre med landene de søker uavhengighet fra. «Årsaken til denne dobbelte standarden er at få land vil motsette seg Tyrkia, Irak, Iran og Syria; mange av disse samme landene er helt villige til å demonisere nasjonalstaten til det jødiske folk,» konkluderer han.

http://www.jpost.com/Opinion/The-case-for-Kurdish-independence-506654

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *