Norske EØS-midler går til tvilsom stiftelse og sløsaktige formål

Polen godtar at den polske regjeringen ikke får kontrollere pengehjelpen som skal gå til det polske sivilsamfunnet gjennom EØS-midlene. Polen er den største mottakeren av EØS-midler. Fram mot 2021 skal det gis rundt 7,5 milliarder kroner i hjelp, skriver VG.

Norge sender milliarder av kroner til østeuropeiske land der de deles ut til ulike organisasjoner og formål. Det er Norge forpliktet til via EØS-avtalen. Det er økende misnøye med denne pengefordelingen både i Norge og i mottakerlandene.

Over 600 frivillige organisasjoner i Polen får i år støtte fra norske EØS-midler, formidlet via den Warszawa-baserte Batory Foundation. Norge har fått oppgaven med å distribuere midlene, og har hittil valgt å bruke denne stiftelsen til å plukke ut mottakerne.

Batory Foundation er stiftet og styrt av en av USAs rikeste menn, multimilliardæren George Soros, en kjent støttespiller for Hillary Clinton under den siste valgkampen i USA, og en sterk tilhenger av fri innvandring og internasjonalt samarbeid.  Den polske regjeringen har ment at pengene burde fordeles via regjeringen som er utgått av en folkevalgt forsamling, og ikke av en privat stiftelse.

EØS-midlene er penger fra norske skattebetalere som kunne ha brukt til formål i vårt eget land. Det mener flere norske partier som er motstandere av EØS-avtalen, blant annet Senterpartiet og Demokratene i Norge. De får støtte fra det tsjekkiske partiet Svobodni, som mener at det er en fornærmelse mot Tsjekkia å behandle landet som et utviklingsland.

«Som en tsjekkisk statsborger føler jeg meg skamfull og fornærmet av ideen om behandlingen av mitt land som et utviklingsland. Pengene fra Norge er  uønsket. Jeg vil være glad hvis ingen slike penger ble omfordelt til Tsjekkia. De bør beholdes i lommene til norske skattebetalere,» sier Josef Novotny til 247avisen. Han er rådgiver for det liberalistiske partiet Svobodni.«Vi vil takke Norge for pengene, men skulle ønske at jeg kunne gitt dem tilbake» sier representanten for Svobodni. Han mener at mange av prosjektene som får midler er håpløse prosjekt, der pengene ikke kommer noen til nytte.

Den tsjekkiske republikk vil motta 184,5 millioner euro (ca. 1,8 milliarder kroner) fra de tre statene i den nye perioden, opplyser det tsjekkiske finansdepartementet. I inneværende periode som går fra 2014 til 2021, vil Norge i alt ha gitt Tsjekkia en støtte på 89 millioner euro.

Forhandlingsmemorandumene for en ny periode mellom EØS og Norges fond, mellom Tsjekkia og donorstatene i Norge, Liechtenstein og Island, ble signert på Anežské klášter i Praha i september. Og nå er altså også forhandlingene med Polen sluttført.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/polen/gjennombrudd-i-forhandlingene-med-polen-om-eoes-midlene/a/24165048/

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *