Tsjekkisk president kritiserer sanksjonene mot Russland

Forrige tirsdag holdt den sosialdemokratiske tsjekkiske presidenten, Milos Zeman, tale for Europarådets parlamentariske forsamling. Der ga han uttrykk for at EUs sanksjoner mot Russland ikke ville lykkes og at Russlands anneksjon av Krim var “irreversibel”. Han viste til de amerikanske sanksjonene mot Cuba, som aldri lyktes i å fjerne diktatoren Fidel Castro fra makten. Nå får presidenten kritikk av tsjekkiske parlamentarikere.

Zemans uttalelser blir ifølge tsjekkisk radio fordømt av den tsjekkiske statsministeren Bohuslav Sobotka og andre regjeringsmedlemmer, som kommer fra samme parti som Zeman, samt politikere fra opposisjonen.

Istedenfor krav om russisk tilbaketrekking fra Krim, som Zeman mener aldri vil bli realisert, og i stedet for sanksjoner, mente den tsjekkiske presidenten at Russland kunne betale kompensasjon til Ukraina.

«Vennligst forstå meg riktig. Jeg snakker ikke om rettferdiggjøringen for sanksjonene, jeg snakker om effektiviteten av sanksjonene. Og i dag offentliggjorde den tyske dagsavisen Die Welt en artikkel som sier at EU taper som følge av sanksjonene, og det er praktisk talt ingen skade for Russland. Jeg vil si at det er en tap-tap strategi, ” sa Zeman.

Den tsjekkiske statsministeren skriver på twitter at meningene til landets president ikke er i overenstemmelse med Tsjekkias offisielle utenrikspolitikk. Presidentens tale i Europarådet vil bli diskutert i den tsjekkiske nasjonalforsamlingen førstkommende onsdag, melder tsjekkisk radio.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *