Mener en kurdisk stat vil stabilisere Midtøsten

John Bolton jobber i dag ved American Enterprise Institute. Han var tidligere USAs faste representant i FN og tidligere statssekretær for våpenkontroll og internasjonal sikkerhet. I en artikkel i den amerikanske avisen Pittsburgh Tribune Review ber han USAs administrasjon om å godkjenne etableringen av en kurdisk stat.

Det ble nylig avholdt folkeavstemning i de kurdiske områdene i Irak med en oppslutning på rundt 70 prosent av velgerne. 93 prosent stemte ja til løsrivelse fra Irak og etablering av en egen kurdisk stat. Men kurderne har ikke til nå fått støtte fra USA.

«Dessverre, men helt forutsigbart, vårt statsdepartement motsatte seg folkeavstemningen og fastslår å avvise kurdisk uavhengighet. Denne politikken må reverseres umiddelbart. Kurdisk uavhengighetsarbeid gjør ikke regionen ustabil, men gjenspeiler den ustabile virkeligheten,» skriver han, og fortsetter:

«Uavhengighet kan godt fremme økt sikkerhet og stabilitet i Midtøsten. Selv om vi erkjenner at fullstendig kurdisk uavhengighet er langt fra lett, er disse problemene i dag ikke lenger abstrakte og visjonære, men altfor konkrete. Dette er ikke tid til å være låst inn i utdatert strategisk tenkning.»

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *