Flerkoneri i Sverige

I Sverige er debatten om flerkoneri i full gang. Forrige onsdag stod islamologen og samfunnsdebatøren Suad Muhamed frem i svensk TV og argumenterte for å tillate polygami. Hun kommer fra en familie der faren hadde tre koner, og mener at det bør tillates også i Sverige. Hun viser til at ekteskapsordningen allerede er under endring etter at homofilt ekteskap ble vedtatt.

“Uansett om det er lovlig eller ikke, vil folk bli gift utenfor Sverige,” sier hun til svensk TV. Svensk TV har møtt henne på grønnsaksmarkedet i Jakobsberg i Nord-Stockholm. Hun drikker latte og viser TV-journalisten nyhetsartikler fra utenlandske aviser som beskriver debatter i Marokko, Egypt og Tunisia, og handler om unge kvinner som hevder at de skal gifte seg med den samme mannen.

Suad Mohamed har bodd i Sverige i 32 år, foreleser om islam og kaller seg en feminist. Selv om hun bor i et monogamforhold, mener hun at polygami bør være tillatt etter lov i Sverige. «Hvorfor ikke? Den rettigheten er ikke bare for mannen. Det er også kvinnens rett», sier hun.

I Etiopia vokste Suad Mohammed opp i en familie hvor hun var barn i fars første ekteskap. Da fikk pappa to andre koner, i andre byer, forteller svensk TV. Hennes mor ble sjalu, men hun måtte godta situasjonen fordi koranen tillater en mann å gifte seg med opptil fire kvinner samtidig. “Alle muslimer som tror på Koranen og profetens vei vet at en mann kan gifte seg med flere», sier hun.

Flere ganger under intervjuet forteller Suad Mohamed at det også handler om kvinnens rett til å velge å være en del av et ekteskap som en av flere koner med samme mann. «Men en kvinne må ikke være gift med mer enn en mann på samme tid,» forklarer hun.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hennes-pappa-hade-flera-fruar-borde-vara-tillatet-med-manggifte-i-sverige

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *