Mot norsk løsning i Østerrike

Det konservative partiet ÖVP og det innvandringskritiske Frihetspartiet, FPÖ, ligger an til å få rundt 60 prosent av velgerne under søndagens parlamentsvalg i Østerrike. Eksperter mener ifølge Aftenposten at det konservative partiets fremgang fra rundt 20 prosent til over 30 prosent skyldes at en ny partileder, Sebastian Kurz, har nærmet seg Frihetspartiet og blitt mer innvandringskritisk og EU-skeptisk.

I dag styrer det konservative partiet i samarbeid med Sosialdemokratene. Men med et Frihetsparti som er like regjeringskåt som Fremskrittspartiet var for fire år siden, og derfor sannsynligvis villig til, i likhet med Fremskrittspartiet, å strekke seg langt for å komme inn i en regjering, og et konservativt parti som er blitt langt mer innvandringskritisk enn tidligere, mener de fleste at det mest sannsynlig vil bli samme regjeringskonstellasjonen i Østerrike etter valget som vi i dag har i Norge.

De siste meningsmålingene tyder på et valgresultat på rundt 33 prosent for det konservative partiet og rundt 24 prosent for Frihetspartiet. Frihetspartiet har tidligere manglet oppslutning blant unge velgere, men en fersk undersøkelse gjengitt i det tyske nettmagasinet Zeit Online viser en ny trend og en oppslutning blant ungdom på linje med velgergjennomsnittet. Oppslutningen er langt større blant unge menn enn blant unge kvinner, noe som også er et likhetstrekk med Fremskrittspartiet i Norge.

Frihetspartiet har under ledelse av Heinz-Christian Strache hatt stor fremgang de siste årene og lå lenge an til å bli landets største parti. Partiet var nylig svært nær ved å få sin kandidat valgt som ny president.

Frihetspartiet var opprinnelig et liberalt sentrumsparti, men endret karakter da den karismatiske Jörg Haider overtok partiledelsen, og gjorde partiet til et innvandringskritisk parti på høyresiden. Ved valget i 1999 fikk partiet en rekordoppslutning på 26,9 prosent og gikk inn i en koalisjonsregjering med de konservative. Den gangen førte det til at EU boikottet Østerrike i en lengre periode. Det vil neppe skje denne gangen, selv om Frihetspartiets politikk ikke har endret seg.

Frihetspartiet er stemplet som noe i nærheten av et nynazistisk parti av ytre venstre. Det har Heinz-Christian Strache demonstrert ikke er tilfelle blant annet ved å besøke Holocaust-museet i Jerusalem og uttrykt avstand fra antisemittisme og støtte til Israel.

Her taler Heinz-Christian Strache under partikongressen til det franske partiet Nasjonal Front for to år siden:

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *