Tidligere stortingsrepresentanter advarer Nobelkomiteen mot å gi fredsprisen til Irans utenriksminister

Institutt for fredsforskning har gitt ut sin årlige liste over favoritter til å motta Nobels fredspris. Øverst på listen troner i år Irans atomavtale, melder TV2. I praksis betyr det at Nobelkomiteen seriøst vurderer å gi fredsprisen til Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenriksansvarlige Federica Mogherini, som var de mest sentrale personene i å forhandle fram avtalen.

Det har fått flere tidligere stortingsrepresentanter til å reagere. I håp om å få gitt komiteens medlemmer noen grunnleggende argumenter mot en slik tildeling har de sendt en mail til komiteen, der skriver de:

«Undertegnede tidligere stortingsrepresentanter vil minne om at den iranske utenriksministeren representerer et regime som torturerer fanger, arresterer opposisjonelle, henretter homofile, bryter menneskerettigheter, undertrykker minoriteter, støtter terroristorganisasjoner, og truer andre land med total utslettelse.

Atomavtalen med den upålitelige diktaturstaten Iran er omstridt. Israel, som trues med total ødeleggelse av det iranske regimet, og har solide etterretningssystemer, er sterkt imot avtalen. Men det er ikke hovedgrunnen til at vi sterkt vil advare mot å gi en fredspris til Mohammad Javad Zarif.

Det viktigste er at han i så fall vil motta prisen på vegne av et av verdens mest undertrykkende regimer. Et regime som truer med å utslette Israel og drepe alle jødene som er bosatt i jødenes hjemland, med andre ord en fullbyrdelse av det arbeidet Hitler påbegynte. En fredspris til dette barbariske regimets utenriksminister vil legitimere regimet og høyne både Zarifs og regimets status og internasjonale autoritet. Samtidig vil det underminere fredsprisens moralske autoritet når den deles ut til representanter for et despotisk regime. Vi vil sterkt fraråde at Zarif mottar fredsprisen.»

De tidligere stortingsrepresentantene som står bak advarslene til Den Norske Nobelkomiteen er Ingvald Godal, tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Hallgrim Berg, tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Vidar Kleppe, tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Jan Simonsen, tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet og Anita Apelthun Sæle, tidligere stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti.

Det er også en underskriftskampanje om dette på nettet.

http://www.underskrift.no/vis/6844

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *