Nødvendig med krig

– Av tidligere stortingsrepresentant Jan Simonsen 

Nord Korea produserer raketter og atomvåpen, og verden fordømmer. Mange statsledere sågar «på det sterkeste». Sør Korea og USA vil ha hardere boikott. Som om noe av dette hjelper på en velfød diktator, som gir katten i om befolkningens hans sulter. Selv får han jo den vinen og den maten han ønsker.  Etter å ha samarbeidet tett med den sørkoreanske ambassaden gjennom 80 og 90-tallet, fulgt godt med på temaet i nyhetene, og besøkt både Sør Korea og Nord Korea, er dette min analyse:

Kim Jung Un ønsker ikke å provosere frem noen krig. Han ønsker verken å bruke atomvåpen mot USA, Japan eller Sør Korea. Hans eneste ønske er å sole seg i glansen av å være diktator, og bli hyllet av massene som den store frelseren. På tross av at de samme massene sliter med underernæring, og mange dør av sult.

Å bygge seg militært sterke for å være trygge på at Sør Korea med støtte fra USA ikke vil prøve å samle koreanerne i ett land, har alltid vært Kim-familiens største mål. Sist de planla angrep på Sør Korea var under dagens leders bestefar Kim Il Sung. Da stod hæren klar på den nordkoreanske siden av grensen, mens en liten gruppe spesialsoldater ble sendt inn i Sør Korea, der de tok seg frem til hovedstaden Seoul og angrep presidentpalasset.  Alle unntatt en ble drept uten å ha fått utrettet noe som helst, og langt ifra drept presidenten, som målet var. Den overlevende overga seg og ble prest for en menighet i Seoul, og angrepet ble avlyst. Omtrent på samme tid ble det gravd flere tunneler under grensen mot Sør Korea, men disse ble oppdaget og ødelagt.

Men selv om Nord Korea sannsynligvis ikke ønsker noe angrep mot nabolandet eller andre land, som kan utløse en krig der den nye store solen selv kam bli drept, er Nord Koreas atomoppbygging en alvorlig trussel mot verden, og bør stanses. Nord Korea kan bidra til en total destabilisering av Midt Østen og true land som Israel og Saudi Arabia. Ikke selv, selvsagt, men fordi de vil komme til å selge sine våpen til lan som Iran eller Syria.

Det er land Nord Korea allerede samarbeider med. Det har vært oppdaget nordkoreanere på atomanleggene i Iran, og da Israel for noen år siden ødela en syrisk atomreaktor, var flere av de døde fra Nord Korea.  Nord Korea kan med andre ord i fremtiden levere masseødeleggelsesvåpen til ustabile islamiststyrer, og bidra til å sette Midt Østen i brann. Det bør verden ikke vente på.

Men dessverre har problemet for vestlige land ofte vært en vilje til å vente lengst mulig med å handle, i håp om at problemene løser seg, så å si av seg selv, bare man fordømmer nok.  Slik er ikke virkeligheten. En slik unnfallenhetspolitikk har bare et resultat: Diktaturene får bygge seg opp, slik Hitler gjorde. Når oppgjørets time endelig kommer, og det ikke er noen vei utenom en militær løsning, vil problemene ha vokst og være langt vanskeligere å løse. Det er tilfeller i forhold til Nord Korea også.

Hva bør da gjøres? Vi kommer etter min mening ikke utenom en militær løsning, og den bør komme raskt. Historien om angrepet mot det sørkoransek presidentpalasset, fortalt meg av den eneste overlevende, forteller mye om de nordkoreanske ledernes tenkemåte. De tror, ut fra egen selvgodhet, at et land blir paralysert dersom ledelsen blir satt ut funksjon. Og det er sannsynligvis riktig i Nord Korea, men ikke i Sør Korea.

Det skal ikke gjemmes under en stol at et militært angrep mot Nord Korea innebærer en betydelig risiko for tap av titusener av menneskeliv i den sørkoreanske hovedstaden Seoul, som kun ligger en halvtimes bilkjøring fra grensen mot nord. Det trengs det ikke atomvåpenraketter for å forårsake. Kim kan rekke å trykke på knappen før han blir drept, eller noen overlevende generaler kan finne på å utløse rakettene. Men gjennomføres dette angrepet med presisjon og gode forberedelser, som et overraskelsesangrep, er sannsynligheten stor for å lykkes. Og risikoen for tap av menneskeliv blir ikke mindre, selv om man venter lengre. Tvert imot.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *