Radioheads frontmann Thom Yorke: Fornærmende å be oss boikotte Israel

Roger Waters og hans venner i den internasjonale «Boikott Israel»-bevegelsen har stått hardt på for å presse rockebandet Radiohead til å trekke seg fra en planlagt konsert i Israel 19.juli. Han fikk blant annet samlet inn underskrifter fra femti kjente personligheter for et boikott-opprop. Til ingen nytte. «Fornærmende og en demonstrasjon av manglende forståelse,» sier lederen for rockebandet, Thom Yorke i et intervju med musikkbladet Rolling Stone.

“Jeg vil være helt ærlig med deg: Det har vært ekstremt opprørende. Det er mange mennesker som ikke er enige med BDS-bevegelsen, inkludert oss. Jeg er ikke enig med det kulturelle forbudet i det hele tatt,» sier han i intervjuet.

“Det er folk som jeg beundrer som Ken Loach (engelsk filmregissør), som jeg aldri ville drømme om å fortelle hvor jeg skal jobbe eller hva jeg skal gjøre eller tenke. Den typen dialog som de ønsker å engasjere seg i, er en svart eller hvit. Jeg har et problem med det. Det er dypt bekymrende at de velger å, i stedet for å engasjere seg med oss personlig, kritisere oss offentlig,” legger han til.

Til Rolling Stone sier Yorke, ifølge den israelske avisen Israel Hayom, at de som signerte petisjonen og støtter kravet om å avbryte konserten er nedlatende. “Det er dårlig og respektløst å anta at vi enten er feilinformert eller at vi er så retarderte at vi ikke selv kan ta disse avgjørelsene. Det er støtende og jeg forstår bare ikke hvorfor det at jeg skal avholde et rockeshow eller holde et foredrag på et universitet er problematisk,» sier han.

Yorke mener at de som ønsker å boikotte Israel mangler riktig kunnskap om fakta. Han mener kravet om boikott og påstanden om manglende kunnskap om forholdene i Israel er spesielt fornærmende mot bandets gitarist Jonny Greenwood, som Yorke mener «vet mer om disse tingene» enn de fleste andre. Han har ifølge Yorke både palestinske og jødiske venner og en kone som er en arabisk jøde.

«Alle disse menneskene står på avstand og kaster ting på oss, vinker flagg og sier:” Du vet ingenting om det! ” Tenk på hvor fornærmende det er for Jonny. Og forestill deg hvor opprørt det har vært å ha dette ut der. Bare for å anta at vi ikke vet noe om dette. Bare for å kaste ordet «apartheid» rundt og tenk det er nok.  Det er slik en ekstraordinær sløsing med energi. Energi som kan brukes på en mer positiv måte,” sier Radiohead-frontmannen

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *