50 år siden seksdagerskrigen

I dag er det nøyaktig 50 år siden den seksdagers lange krigen mellom Israel og landets arabiske nabostater som førte til dagens israelske okkupasjon av Vestbredden startet. En krig som skapte historie. Israel erobret Klagemuren i Jerusalem, jødenes helligste sted, tok kontroll over vestbredden av Jordanelven, Gazastripen og Sinaihalvøyen i en av de utroligste militære bragdene i moderne tid.

Den korte historien er at ulike arabiske stater truet den lille jødiske staten våren 1967. Egypt, under sin diktator general Nasser, lovet å kaste jødene på sjøen og plasserte 100 000 soldater i Sinai. Det ble inngått en forsvarsavtale mellom Egypt og Syria, som Jordan senere sluttet seg til. Egypt stengte Akababukten for israelske skip, noe som ble betraktet som en krigshandling.

Skulle Israel overleve måtte den lille nasjonen slå til først i et preventivt overraskelsesangrep. Det gjorde Israel på denne dagen for 50 år siden. Innen 30 minutter hadde de ødelagt halvparten av Egypts flystyrke og fra det tidspunktet hadde det israelske luftforsvaret IAF luftoverlegenhet over Midtøsten.

Israel angrep både Egypt og Syria, og advarte Jordan om å holde seg utenfor krigen. Det gjorde kong Hussein ikke. Han gikk til angrep. Resultatet: Våpenhvilen som ble inngått etter krigen i 1948 sikret jordansk kontroll over Vestbredden og halve Jerusalem, inkludert Klagemuren. Ingen jøder fikk i disse årene besøker deres mest hellige sted. Men nå erobret israelske styrker både Jerusalem og Vestbredden, inkludert Hebron, der patriarkene ligger begravd.

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *